De spelers stonden woensdag weer op het veld.
De spelers stonden woensdag weer op het veld. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Rugbyers mogen
eindelijk weer de wei in

Of het nu mannen of vrouwen zijn; vijf maanden niks doen is voor rugbyers een kwelling. De spelers en speelsters tot 27 jaar mogen nu weer het veld op. Volgende week mogen ook de ouderen, al is dat met de nodige beperkingen. Voorlopig blijft het bij trainen; het spelen van wedstrijden voor de Hilversummers ligt nog ver achter de horizon.

Alsof het zo moest zijn. Ruim drie weken viel er geen spatje regen en uitgerekend op de eerste trainingsavond afgelopen woensdag kwam bij Rugbyclub Hilversum het water met bakken uit de hemel. De mannen en vrouwen maalden er niet om. Zij waren allang blij dat de kicksen weer werden aangetrokken en dat de ovale bal weer ter hand kon worden genomen. Coach Marshall Milroy voelde zich eveneens weer in zijn element dat hij weer op het veld stond: “Hier word ik erg blij van. Ruim vijf maanden noodgedwongen thuis zitten, is niets voor mij. Het waren zware maanden.” Ook de spelers - blakend van energie - waren eensgezind: “Eindelijk, we mogen weer.”

Het bestuur van rugbyclub Hilversum heeft wel in deze coronaperiode voor de senioren de trainingsavonden verschoven. Voorzitter Wieger Schotanus: “Dit om het contact met de jeugd te minimaliseren. De jeugd tot 18 jaar traint zoals gewoonlijk op dinsdag- en donderdagavond; alle senioren, mannen en vrouwen, op woensdag en vrijdag. Aangezien de avondklok nog steeds van kracht is, stoppen we om 20.00 uur zodat iedereen op tijd thuis is. Ik ben in elk geval blij dat er weer wat gebeurt. Ik verwacht dat we dit tot 1 april zo blijven doen en daarna zien we wel of er wat meer mogelijk is.”

Aangepaste competitie

Het spelen van wedstrijden is een heikel punt in de nationale rugbywereld. Het leidt tot veel discussie en verdeeldheid. De rugbybond heeft na het laatste overleg met de clubs uit de ereklasse besloten om op 3 april met een aangepaste competitie te starten. De reguliere competitie is vorig jaar op 10 oktober na drie wedstrijden stilgelegd en wordt niet meer afgemaakt.

Na het overleg in december tussen het bestuur van de rugbybond en de ereklasseverenigingen waren er slechts vier van de zestien clubs die weer wedstrijden wilden spelen. Dat was vanaf 17 december mogelijk, aangezien het rugby in de ereklasse de topsportstatus heeft. Het aantal was destijds te klein om te beginnen.

‘Respectloos tegenover de overige leden van onze vereniging die geen wedstrijden mogen spelen’

Nu zijn er drie maanden later volgens Schotanus negen clubs die wedstrijden willen spelen. Hij voegt er echter direct aan toe dat Hilversum niet tot de negen behoort. De voorzitter legt uit: “In de eerste plaats vinden wij het respectloos tegenover de overige leden van onze vereniging die geen wedstrijden mogen spelen. Ten tweede komen daar de hoge kosten bij voor het uitgebreide testprogramma dat de spelers moeten volgen om wedstrijden te mogen spelen. Dat moet de club betalen. Veel geld uitgeven voor dertig spelers en voor de rest van de vereniging niets kunnen doen; dat kan in onze ogen niet. Als derde staan er geen inkomsten uit de kantine tegenover omdat die nog gesloten moet blijven. En als vierde mag er geen publiek komen.”

Niets op het spel

Het bestuursbesluit om niet mee te doen is genomen na overleg met de staf en spelers. Schotanus heeft nadien nog geen andere signalen ontvangen. Nog een aantal andere aspecten benoemt de voorzitter: “In de minicompetitie die de bond beoogt, staat er niets op het spel. Geen kampioenschap en geen degradatie. In onze ogen bestaan vriendschappelijke rugbywedstrijden niet. Als de fluit voor de kick-off klinkt, vliegt iedereen er voor 100 procent in en wordt er fysiek voor elke meter gestreden. Dan beseft geen enkele speler meer dat het een vriendschappelijke potje betreft. Daarbij komt dat een team minimaal vier tot zes weken nodig heeft om weer op niveau te komen. Wanneer je dan over een kleine maand alweer wedstrijden gaat spelen is het gevolg dat je allerlei ‘klote’ blessures krijgt waar niemand op zit te wachten.”

‘Wat meespeelt is de druk op de bond van bondscoach Zane Gardiner’

De Rugbyclub Hilversum ligt met de Rugbybond nog niet op ramkoers, maar is wel zeer kritisch. Er zijn tussen de bond en club in de huidige coronapandemie fundamentele verschillen van inzicht. Kijkend naar de eerste training zegt Schotanus: “Wat meespeelt is de druk op de bond van bondscoach Zane Gardiner. Volgens planning moet hij met zijn mannen in en tegen België op 29 mei een beslissingswedstrijd voor promotie spelen. Hij ziet graag dat zijn spelers wedstrijdritme opdoen. Wij vinden dat de rugbybond leidend moet zijn in dit coronaproces en niet de oren moet laten hangen naar een paar clubs en de bondscoach.”

Dringend advies

Het heeft er weg van dat de rugbybond ver voor de muziek uitloopt en alvast een voorschot neemt op de komende versoepelingen van de maatregelen. Daar is nu nog geen enkel zicht op. In de tweede week van maart luidt het dringend advies van het RIVM en het Ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar het buitenland te reizen. Het NOC*NSF dringt er bij sportbonden op aan zich hieraan te houden.

Terwijl de regen woensdagavond met bakken neerdaalt op het trainingsveld besluit Schotanus: “Dit is half maart ons standpunt. Maar zeg nooit ‘nooit’. Wanneer de situatie daartoe aanleiding geeft, is er bij ons altijd ruimte om het ingenomen standpunt te heroverwegen. Vooralsnog blijven we aan zijlijn staan.”