Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Supermarkten mogen langer open rond de paasdagen

HILVERSUM Ervan uitgaande dat de avondklok dan niet meer geldt, mogen supermarkten in Hilversum rond de Paasdagen, Hemelvaartsdag en Pinksteren langer openblijven en hoeven zij zich bovendien niet te houden aan de maximale acht uur op zon- en feestdagen.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het gaat dan om de data 28 maart, 4 en 5 april 2021 en 9, 13, 16, 23 en 24 mei van 9.00 en 22.00 uur. Ook wordt het laden en lossen bij deze supermarkten van 28 maart tot en met 5 april (Pasen), 9 tot en met 13 mei (Hemelvaartsdag) en 16 mei tot en met 24 mei (Pinksteren) tussen 6.00 en 22.00 uur gedoogd.
Aanleiding is het verzoek van vijf supermarktondernemers van Albert Heijn voor ruimere openingstijden rond Pasen. Reden daartoe is de verwachte drukte in combinatie met de voortdurende Covid-19-maatregelen. Het college verwacht ook bij andere supermarktondernemers behoefte aan ruimere openingstijden.
Normaliter mogen supermarkten in Hilversum maximaal acht uur geopend zijn op een zon- of feestdag tussen 12.00 uur en 20.00 uur. Het college mag echter ontheffing verlenen voor andere tijden tussen 6.00 uur en 22.00 uur, zolang de maximale openingstijd van acht uur blijft. Verder gelden er in een reguliere situatie tijden voor het laden en lossen met betrekking tot geluidsoverlast. Dit is tussen 7.00 uur en 19.00 uur.
Wanneer supermarkten langer open willen, moeten zij hiervoor wel zelf een verzoek indienen. Niet elke supermarkt wil namelijk gebruikmaken van de verruimde mogelijkheden. Bekeken wordt bij zo'n verzoek wel wat de gevolgen zijn voor de overlast in de buurt, ‘zodat ‘indien nodig voorschriften kunnen worden gesteld aan de gedoogbeslissing'. Maar het belang van de voedselvoorziening en de spreiding van bezoekers zijn volgens het college nu even net iets belangrijker dan dat van omwonenden die hiervan mogelijk (geluids)overlast of andere hinder ondervinden.