Huiselijk geweld leidt tot twee arrestaties

HILVERSUM Een 44-jarige man uit Hilversum is zaterdag opgepakt vanwege huiselijk geweld. De man had bovendien gedronken.

Bij geweldsmisdrijven kan de politie sinds 2017 onderzoek doen naar gebruik van alcohol en drugs door de verdachten, meldt de Politie Hilversum op social media. “Het Openbaar Ministerie kan bij middelengebruik een zwaardere straf eisen. Deze verdachte blies 755 ug/l, wat gelijk staat aan 1,74 promille alcohol.”
Zaterdagavond werd ook nog een 28-jarige inwoner van de gemeente Wijdemeren aangehouden voor bedreiging en stalking in de relationele sfeer. In beide gevallen heeft de recherche de zaak in onderzoek. “Daarnaast wordt door ons een zorgmelding gemaakt bij Veilig Thuis en wordt gekeken of een tijdelijk thuisverbod kan worden opgelegd."

Zorgen in ‘t Gooi over aard en omvang van huiselijk geweld en kindermishandeling


Meer klachten sinds corona over zwerfaval

HILVERSUM Hilversummers klagen sinds corona vaker over bijvoorbeeld losse stoeptegels, kapotte speeltoestellen of zwerfafval. “Men ziet en ervaart meer overlast.” Dat concludeert de Rekenkamer Hilversum na een landelijk onderzoek naar de afhandeling van Meldingen Openbare Ruimte (MOR).

De rekenkamer, een onafhankelijk orgaan, deed mee aan dit onderzoek. In totaal is dit onderzoek in 51 gemeenten uitgevoerd, waardoor de onderzoeksresultaten van Hilversum vergeleken kunnen worden met de gemiddelde resultaten van de andere vijftig deelnemers. Nu blijkt dat Hilversum behoort tot een grote middengroep van gemeenten: er is een aantal zaken goed geregeld, maar de gemeente loopt niet voorop. Hilversum krijgt minder meldingen dan het gemiddelde, hiervoor heeft de gemeente geen verklaring. Sinds corona zijn er wel meer meldingen.
Positief is inwoners op veel verschillende manieren hun klacht kunnen aangeven. Ook zijn drempels om een melding te doen verlaagd of weggenomen. De ICT-systemen kunnen wel een upgrade gebruiken.