Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Vaagheid over toekomst oud ontsmettingshuisje

Ja, het voormalige ontsmettingshuisje aan de Orchideestraat in Hilversum is een gemeentelijk monument en ja, het is in bezit van de gemeente. Maar wat er met het pand gaat gebeuren is ook na vragen van Leefbaar Hilversum (LH) de grote vraag.

Leefbaar stelde onlangs een serie schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) toen bleek dat het historische pandje een nieuw dak had gekregen en de partij vernam dat er werd gerenoveerd. Ook zouden er plannen zijn voor een transformatie tot woonhuis.

LH-fractievoorzitter Mirjam Kooloos was blij dat er ‘eindelijk’ iets gebeurde met het gebouw, aangezien al meerdere keren bij de gemeente het belang van het opknappen van dit monumentale pandje was aangekaart. “Ook is er geregeld geopperd dat het een prachtproject zou zijn om wellicht met statushouders op te knappen en er dan bijvoorbeeld een taalhuis van te maken of een buurtkamer.” Dat de gemeente er dan een woning van wilde maken, riep vragen op.

Maar wat gaat er dan wel gebeuren? Dat is ook na de beantwoording op de vragen door B&W nog de grote vraag. Duidelijk is wel dat het gebouw geen woning wordt en de bestemming (maatschappelijk) ongewijzigd blijft. “Het beoogd gebruik is nog niet concreet bekend, maar zal binnen de huidige maatschappelijke bestemming binnenkort worden verhuurd”, schijven B&W. “Er is geen onderzoek gedaan naar een herbestemming. Op dit moment voeren wij het onderhoud uit.”

Er is dan ook geen overleg met de buurt over over een herbestemming, vervolgen B&W, omdat dit op dit moment niet ‘opportuun’ is. “Momenteel loopt er een studie naar de mogelijkheden tot een herontwikkeling van de locatie binnen het huidige bestemmingsplan.”