Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Fors meer overlast van jongeren in 2020

Hoewel de totale criminaliteit het afgelopen jaar in Hilversum iets is gedaald en inwoners zich binnen de gemeentegrenzen zich steeds (iets) veiliger lijken te voelen, zijn er binnen de instanties toch ook zorgen over nieuwe trends. Zo was er het afgelopen jaar fors meer jongerenoverlast en onlinefraude.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders bij een tussenrapportage over het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2018-2022: ‘Samen aan de slag voor een veilig Hilversum'. Daaruit blijkt onder meer dat Hilversummers zich veiliger voelen. Het rapportcijfer steeg van een 7,3 in 2017 naar een 7,5 in 2019. Het doel voor 2022 is een 7,7. Het positieve veiligheidsgevoel steeg in dezelfde periode van 84 naar 86 procent. Het doel voor 2022 is 88 procent. Daarnaast werd in 2019 ook minder drugsgebruik en -handel ervaren (van 23 procent in 2017 naar 20,7 procent in 2019).

Als het gaat om de harde cijfers zijn er al wel resultaten voor 2020 beschikbaar (zie hieronder). Daarin staat dat de totale criminaliteit ten opzichte van 2019 iets daalde (-3 procent). Met name het aantal woninginbraken nam fors af (van 202 naar 151), net als het aantal inbraken in bedrijven en instellingen (van 92 naar 48). Ook werden er veel minder (brom)fietsen gejat: van 629 naar 471. Opvallende stijgers zijn ‘incidenten jongerenoverlast’ (van 690 naar 1081!) en fraude (van 481 naar 755). Ook waren er meer geweldsincidenten: van 452 naar 505.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Gemeente Hilversum

Het college geeft aan dat de totale criminaliteit in 2019 onder meer steeg door meldingen en aangiften over online fraude (cybercrime), meldingen jongerenoverlast en personen met verward gedrag. Deze toename werd deels verklaard door het stimuleren van het doen van internet-aangifte. “Ondanks dat de totale criminaliteit gedaald is in 2020, is dit beeld ook van toepassing”, stelt het college. “De criminaliteitscijfers waren al aan het veranderen.”

De ‘traditionele criminaliteit’ (woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollen) komt steeds minder vaak voor. Bovendien krijgen gemeente en politie steeds meer grip op zaken als ondermijning, jeugd en veiligheid, aanpak drugsoverlast, aanpak personen met verward gedrag en verkeersveiligheid, meent het college. “Om goed zicht te hebben op wat er in de samenleving gebeurt, vragen wij bewoners misstanden vooral te melden. Hierdoor stijgen de meldingen en lijkt het alsof de overlast toeneemt, terwijl de werkelijke incidenten niet toenemen.”

‘Daarnaast verscherpen de coronamaatregelen de tegenstellingen in de samenleving’

Wel heeft de huidige coronacrisis de trend van minder traditionele criminaliteit en meer overlastmeldingen en cybercriminaliteit versneld, constateert het college. “COVID-19 heeft zeker haar weerslag in de veiligheidscijfers: Hilversummers werken meer thuis, waardoor zij meer overlast melden. Daarnaast verscherpen de coronamaatregelen de tegenstellingen in de samenleving. Zo zien wij een sterke toename van demonstraties in Hilversum, met name op het Media Park. Demonstreren is een grondrecht, maar niet onbeperkt. Hiervoor zijn regels nodig en die stellen wij op in afstemming met partners.”

Schaarste in politiecapaciteit

Ook voor handhaving had de coronacrisis gevolgen. Zo kwamen er tal van taken - toezien op het aantal personen samen in de openbare ruimte, toezien op illegale feestjes en op het gebruik van alcohol in de openbare ruimte - bij. En hoewel de gemeentelijke handhavers en de politie, aldus het college, elkaar steeds beter weten te vinden, is er al langere tijd schaarste in politiecapaciteit. “In Midden Nederland wordt op verschillende niveaus plannen gemaakt, nagedacht, gelobbyd en ingezet om te zorgen dat de politiecapaciteit de komende jaren weer op het gewenste peil komt. Dit kost tijd.”

Belangrijk punt voor de komende jaren - naast de belangrijkste thema’s binnen dat Integraal Veiligheidsplan - is ‘digitale veiligheid’. Online fraude is volgens het college in toenemende mate een criminaliteitsvorm waarin men bewustzijn moet creëren om te zorgen dat inwoners en ondernemers hier geen slachtoffer van worden. “We zien in onze omliggende gemeenten dezelfde veiligheidsissues als in Hilversum. Bovendien houden criminelen zich niet aan gemeentegrenzen. Samenwerken op deze onderwerpen ligt voor de hand. Met de Regio is afgesproken de samenwerking voor het volgende IVP 2023-2026 nader te onderzoeken.”

Afbeelding