De werkzaamheden zijn nog altijd in volle gang op de Oosterengweg.
De werkzaamheden zijn nog altijd in volle gang op de Oosterengweg. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Gaat Hilversum tornen aan afspraak over HOV-bijdrage?

Nu duidelijk is dat de klus aan de Oosterengweg veel langer gaat duren, zijn er politieke zorgen over de kosten en de impact voor de buurt.

HILVERSUM Als één ding binnen de Hilversumse politiek als een paal boven water staat dan is het wel de gemeentelijke bijdrage aan het HOV-project. De afspraak is: 2,5 miljoen euro en daar komt geen cent extra bij. Nu de klus aan de onderdoorgang op de Oosterengweg maanden vertraging oploopt, zijn er zorgen binnen de politiek over de financiële gevolgen voor de gemeente.

Maandag dienden de VVD en Hart voor Hilversum onafhankelijk van elkaar artikel 41-vragen in. Beide coalitiepartijen stellen de vraag aan het college van burgemeester en wethouders welke financiële gevolgen de zes tot tien extra maanden hebben voor de gemeente? Of draaien de aannemer en de provincie Noord-Holland op voor de extra kosten? Dat is de vraag die HvH-raadslid Ron Lancé stelt.

Zijn VVD-collega Hidde Fennema wijst B&W op het raadsbesluit van 16 oktober 2013. Op die datum heeft de gemeenteraad vastgesteld dat Hilversum maximaal 2,5 miljoen euro uitgeeft aan het totale HOV-project. Hopelijk betekent dat niet dat de gemeente nu aan die politiek vastgelegde afspraak moet tornen, vraagt de liberaal zich af. Hij stelt deze vraag doordat verkeerswethouder Annette Wolthers (D66) heeft gezegd dat de financiële gevolgen 'te overzien zullen zijn'.

Vorige week maakte de provincie bekend dat de aanleg van de snelverkeerbuis langer gaat duren. Dan gaat het om een periode van zes tot tien maanden. Technische tegenvallers, de coronapandemie en de benodigde inzet van beschikbare specialisten zijn de aangedragen redenen voor dit oponthoud. Eind maart 2020 is aannemer BAM Infra begonnen aan de realisatie van de 249 meter onderdoorgang, die inmiddels is omgedoopt tot de Alexiatunnel. De bedoeling was dat de auto's in oktober door de buizen konden rijden. Overigens zou de klus in eerste instantie tweeënhalf jaar in beslag nemen, totdat de aannemer in juni 2019 meldde dat de aanleg van de autotunnel in anderhalf jaar gerealiseerd kon worden.

Gedeputeerde van Noord-Holland Jeroen Olthof van Mobiliteit en Bereikbaarheid noemde de vertraging 'een enorme tegenvaller'. Deze uitspraak doet de wenkbrauwen van Fennema nogal fronsen. "Maximaal tien maanden vertraging op een geplande sluitingstijd van zo’n achttien maanden is meer dan 50 procent overschrijding van de planning. Dan is een ‘enorme tegenvaller’ in de ogen van de VVD-fractie nog een vrij eufemistische kwalificatie", aldus de VVD'er.

Lancé kaart de gevolgen voor de buurt nog aan in zijn setje vragen aan het college. Hij wil onder meer weten of er afstemming gaat plaatsvinden met omwonenden en winkeliers nu zij wellicht tien maanden langer dan gepland in deze situatie zitten. Ligt daar al een scenario voor klaar?, vraagt hij aan B&W.

'Enorme tegenvaller is een vrij eufemistische kwalificatie'