Jong en oud maakten herrie.
Jong en oud maakten herrie. Foto: Bastiaan Miché

Veel herrie in Hilversum voor beter klimaat

HILVERSUM ‘Spaar het klimaat bankier groen’ of ‘Een goed klimaat de beste nalatenschap’. Deze twee en nog veel meer teksten stonden op de verschillende spandoeken die de bijna 200 betogers van het Gooisch Klimaatalarm zondag op het Marktplein hadden meegenomen. De menigte maakte dik vijf minuten herrie.

Hilversum was zondag - drie dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen - één van de tientallen gemeenten waar op initiatief van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie een klimaatalarm te horen was. De acties vonden plaats op verschillende plekken in het land om zo het aantal reisbewegingen te beperken. "De afgelopen kabinetten hebben te lang getreuzeld en de klimaatcrisis dendert voort”, heeft de Klimaatcrisis Coalitie vooraf aangegeven. "Het is nú tijd voor een eerlijk en doortastend klimaatbeleid en veilig leven. Voor mensen in Nederland én in alle regio's waar die veiligheid nu al wordt bedreigd, zoals in delen van Azië, Afrika en in het Amazonegebied.”
Op het Marktplein lieten zondag verschillende Gooise duurzaamheidsclubjes en lokale vertegenwoordigers van vijf politieke partijen hun gezicht zien. Na zeventien minuten stilte - de verkiezingen waren immers op 17 maart - maakten activisten herrie met onder meer pannendeksels, trommels, fluiten en toeters.
Wel moesten de aanwezigen zich houden aan de coronaregels. Zo stond op een doek aangegeven dat zij in de cirkels moeten blijven staan en was er het advies om een mondkapje te dragen. Dat deden de meeste. Wat dat betreft was het merkwaardig dat hier slechts 200 demonstranten - ook weer om het aantal reisbewegingen te beperken - van de gemeente aanwezig mochten zijn. "De werving liep enorm goed," vertelt Aernoud Olde namens de organisatie, "totdat we afgelopen week te horen kregen dat er niet meer dan 200 mensen mochten komen. Op dat moment hadden wij zicht op 400/500 mensen, maar hebben wij de werving gestopt. Maar we zijn tevreden over wat we bereikt hebben.”

Na zeventien minuten stilte klinkt dik vijf minuten het Gooisch Klimaatalarm