Er kwamen zo'n 5.000 briefstemmen binnen.
Er kwamen zo'n 5.000 briefstemmen binnen. Foto: Bastiaan Miché

Stemmen tellen in de Dudok Arena

HILVERSUM Concentratie woensdag in de Dudok Arena. Terwijl iets verderop scholieren van het MBO College zich focussen op hun toets, tellen tientallen vrijwilligers (met mondkapje op) de bijna 5.000 binnengekomen Hilversumse poststemmen en ook de stemmen die maandag en dinsdag al in tien locaties zijn ingeleverd.

Bij elkaar opgeteld konden 12.700 70-plussers in Hilversum de afgelopen week vanwege de coronacrisis per post stemmen. Van die mogelijkheid maakte iets minder dan de helft gebruik. Uiteindelijk bleken er 167 ongeldig, meldt een gemeentewoordvoerder woensdagmorgen. Dat kwam met name doordat óf het stembiljet óf de stempas ontbrak.
Verder maakten veel ouderen van de mogelijkheid gebruik om in een van die tien locaties die maandag en dinsdag al open waren te stemmen. Ook die stemmen worden woensdag al in de immense sporthal geteld. En dat bevalt burgemeester Pieter Broertjes, die ook even langskomt, wel. "Het is wel handig om zo vooruit te tellen. Het vermindert de druk op de avond."
Een van de stemmentellers is oud-raadslid Jan de Wit. Hij stond in het verleden namens de ChristenUnie al eens op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar staat nu dus 'aan de andere kant'. "Ik wist nooit hoe dat eraan toeging, maar het is leuk om eens mee te maken."

2 Burgerplicht