De formulieren waren wel groot.
De formulieren waren wel groot. Foto: Bastiaan Miché

'Burgerplicht om te helpen'

Vervolg van de voorpagina

Enige tijd terug wist Jamie Groot nog niet het verschil tussen een stempas en een stembiljet, lacht zij, maar woensdag staat deze 18-jarige samen met tientallen anderen in de Dudok Arena voor het tellen van alle binnengekomen briefstemmen. “Het zijn er wel veel. Gewoon je verstand op nul en dan is het wel te doen. Maar het is wel veel handwerk. Ik dacht dat we veel meer met computers zouden doen.”
Groot was er dinsdag in de Burgerzaal ook al bij toen werd bekeken of alle binnengekomen briefstemmen wel geldig waren. Dat was niet altijd het geval, erkent zij. Bovendien zaten er ook stemmen tussen van mensen die, nadat zij het stembiljet hadden ontvangen, inmiddels waren overleden. Mogelijk dat hun kinderen voor hen hadden gestemd. Maar ook die stemmen waren ongeldig.

Iets verderop in de grote sporthal staat Aynur Polat, in het verleden raadslid namens GroenLinks. Zij is een van de tellers van de stemmen vanuit een van de tien stembureaus waar maandag en dinsdag ook al kan worden gestemd. En dat stemmentellen blijkt een heel nauwkeurig werkje. Gemakkelijk is het niet, ook omdat de stemformulieren zo groot zijn. "Maar dit is hartstikke leuk", zegt zij. "Het is je burgerrecht om te stemmen en je burgerplicht om te helpen dat er zorgvuldig en juist gestemd wordt."
Stemmenteller Lydia Lau deelt ondertussen koekjes uit aan haar nieuwe ‘collega's'. Een dagje meehelpen in een stembureau levert, zegt zij, 200 euro op. Voor het eten moet men wel weer zelf zorgen. "En verder is het alleen maar brieven openen”, zegt zij. "Maar het is wel grappig. Ik zag dat ze vanwege corona extra vrijwilligers nodig hadden, vandaar dat ik me aanmeldde. Ik doe wat voor de gemeenschap. Zo voelt het echt.”