Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Minder nieuwe besmettingen; IC Tergooi vol

HILVERSUM Opvallende coronacijfers deze week voor de regio Gooi en Vechtstreek. Want terwijl landelijk het aantal nieuwe besmettingen steeg, is er juist in deze regio sprake van een (lichte) daling.

Landelijk kregen 39.527 mensen afgelopen week een positieve testuitslag, meldt de GGD. Dat is een kwart meer dan de week daarvoor. In de regio Gooi en Vechtstreek echter nam het aantal positieve geteste inwoners (339) af ten opzichte van vorige week (411). Wel waren er meer bezoekers in de twee teststraten van de GGD in deze regio: 6.862 tegenover 6.463 vorige week. Nog altijd is het zo dat in deze regio de meeste besmettingen voorkomen in de leeftijdsgroep 13 tot 24 jaar.
Wat opvalt is dat de teststraten goed worden bezocht door kinderen tot 12 jaar; ongeveer 15 procent van het totale aantal. In Huizen is zelfs een kinderteststraat waar dagelijks iets meer dan honderd kinderen terecht kunnen. Overigens kunnen kinderen ook worden getest in de ‘gewone’ teststraat en ook dan krijgen zij een diploma en een sticker. “Het enige verschil is dat er in de kinderteststraat twee keer zoveel tijd wordt genomen”, zegt een woordvoerder. Wat betreft het vaccineren hebben in de regio Gooi en Vechtstreek tot nu toe 18.457 mensen de eerste prik gehad. Bijna 7.000 mensen hebben met twee prikken de vaccinaties afgerond.

In Tergooi is de intensive care (IC) vol voor coronapatiënten. Momenteel liggen er zeventien coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan zeven op de IC. Voor coronapatiënten die naar de IC moeten, betekent dit dus dat zij moeten worden opgevangen in ziekenhuizen elders. Een woordvoerder van het ziekenhuis geeft aan dat wat er gedaan kan worden goed gaat. Er zijn - simpel gezegd - voldoende handjes beschikbaar. Wel ziet het ziekenhuis dat bepaalde poliklinieken beduidend minder goed worden bezocht door patiënten dan voor de coronacrisis. De oproep is daarom om bij klachten vooral wél te komen.