De hennepkwekerij werd in 2018 ontdekt.
De hennepkwekerij werd in 2018 ontdekt. Foto: Bastiaan Miché

Cel voor hennepbezit en witwassen

HILVERSUM De 53-jarige Hilversummer in wiens huis aan de Liebergerweg de politie op 9 juli 2018 een ondergrondse hennepkwekerij ontdekte, is veroordeeld tot twaalf maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Bij een inval in de woning van de Hilversum stuitte de politie op 367 hennepplanten.

Naast het bezit van de hennep is de Hilversummer ook veroordeeld voor witwassen van crimineel geld. Het vonnis komt overeen met de eis van de officier van justitie twee weken geleden.
De Hilversummer werd op 9 juli 2018 aangehouden nadat zijn ex-schoonzoon de politie had getipt dat de Hilversummer al vanaf 2012 in hennep handelde en dat hij daar honderdduizenden euro's mee verdiende en witwaste. In de woning aan de Liebergerweg trof de politie onder de schuur naast de woning een professioneel gebouwde hennepkwekerij aan, ingenieus verborgen onder de vloer van het toilet. De kwekerij was toegankelijk via het toilet waar een schakelaar de toiletvloer naar beneden liet zakken waardoor je in de kwekerij kwam.
De Hilversummer is in het verleden vaker op grond van de Opiumwet veroordeeld. Twee weken geleden zei hij het niet eens te zijn met het Nederlandse drugsbeleid. Hij zei het absurd te vinden dat coffeeshops wel worden gedoogd en het hebben van een eigen hennepkwekerij niet. De rechtbank legt de Hilversummer een voorwaardelijke straf op, om hem ervan te weerhouden wederom hennep te gaan telen.
Op grond van de melding van de ex-schoonzoon startte de FIOD een onderzoek naar de uitgaven en inkomsten van de Hilversummer in de periode 2012 tot 2018. Uit dat onderzoek bleek dat de Hilversummer over grote contante geldbedragen beschikte en dat hij daarnaast in het bezit was van een groot aantal luxe goederen. Volgens de rechtbank heeft de Hilversummer in totaal een kleine 170.000 euro witgewassen.