De eerste overval vond plaats op 20 november 2019 op snackbar Röling.
De eerste overval vond plaats op 20 november 2019 op snackbar Röling. Foto: Bastiaan Miché

Jeugddetentie en werkstraf geëist voor twee overvallen

HILVERSUM De officier van justitie heeft deze week voor de rechtbank Utrecht 270 dagen jeugddetentie waarvan 113 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur geëist tegen een 19-jarige Huizer. De man zou volgens het OM betrokken zijn geweest bij twee gewapende overvallen in 2019 in Hilversum op snackbar Röling en supermarkt Attent.

De 18-jarige medeverdachte, ook uit Huizen, is in januari veroordeeld tot 98 dagen jeugddetentie en een voorwaardelijke pij-maatregel (jeugd-tbs)
Volgens de officier van justitie is een telefoongesprek in mei 2020 vanuit de jeugdgevangenis waarin de Huizer gedetineerd zat, doorslaggevend geweest voor het bewijs. In dat telefoongesprek spreekt de Huizer met de medeverdachte die hem aanspoort, net als hij, beide overvallen te bekennen. Iets dat de Huizer tot op de dag van vandaag ontkent. Ook vrijdag zei hij opnieuw dat hij niet betrokken is geweest bij beide overvallen, ondanks de vele getuigenverklaringen van vrienden en kennissen die hem als de medeverdachte aanwijzen.
Volgens de advocaat van de Huizer moet echter zeer voorzichtig worden omgegaan met deze belastende verklaringen, omdat al deze jongens volgens de verdediging min of meer betrokken waren bij de overval. Van de ene is de scooter gebruikt, van de ander de kleding en weer een ander zou het wapen geleverd hebben. Volgens de advocaat wordt zijn cliënt er door deze jongens bijgelapt, omdat hij ruzie met ze had.
De Huizer staat terecht voor twee gewapende overvallen in Hilversum die hij samen met de 18-jarige medeverdachte zou hebben gepleegd. De eerste overval vond plaats op 20 november 2019 op snackbar Röling op de Kleine Drift in Hilversum. Vijf dagen later, op maandag 25 november vlak voor sluitingstijd, werd het personeel van supermarkt Attent in de Minckelersstraat opgeschrikt.
Begin vorig jaar werden beide verdachten aangehouden. Getuigen zeiden beide jongens te herkennen op de camerabeelden die de politie via de televisie had verspreid. De 18-jarige medeverdachte bekende kort na zijn aanhouding zijn betrokkenheid aan de overvallen. Hij wilde niet zeggen met wie.
Mocht de rechtbank volgende week oordelen dat de Huizer betrokken was bij beide overvallen en meegaan met de eis van de officier van justitie dan hoeft de Huizer niet terug de gevangenis in. De dagen dat hij in voorarrest heeft gezeten komen overeen met het aantal dagen jeugddetentie dat de officier eist.