Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Boete voor uitschelden van voormalig ijssalonhouder

HILVERSUM De 21-jarige Hilversummer die racistische uitlatingen deed tegenover de eigenaresse van ijssalon Het Perronnetje aan de Kleine Drift - nu alweer bijna vier jaar geleden - is daarvoor veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro en een schadevergoeding van vierhonderd euro aan de eigenaresse van de ijssalon, Gilly Emanuels.

Volgens de rechtbank heeft de Hilversummer de vrouw angst aangejaagd met zijn uitspraken: "De woorden zijn bijzonder kwetsend en ze hebben het slachtoffer ook diep geraakt. Het op deze manier uitschelden van de vrouw noemt de rechtbank een gebrek aan respect.” De rechtbank houdt in de strafmaat rekening met het tijdsverloop van de zaak en het feit dat er veel media-aandacht was voor het incident.
De toen 18-jarige Hilversummer zou die dag in augustus 2017 bij een incident voor de ijssalon tegen Emanuels woorden als ‘kankernegerin' en ‘kankeraap, ga lekker je boom in' hebben gezegd. Emanuels liep die dag, nadat zij voor de zoveelste keer zou zijn getreiterd door de hangjongeren en ook een mandarijn naar haar hoofd kreeg gegooid, met een stok naar buiten en sloeg een van de vrienden van de verdachte. De Hilversummer filmde het incident en riep daarbij racistische scheldwoorden naar de vrouw.
De Hilversummer bekende dat hij de mandarijn had gegooid: "Stom en niet handig”, erkende hij later. Ook verklaarde hij dat hij had gescholden, zoals te horen is in het filmpje.
De jongen die werd geslagen door Emanuels deed aangifte tegen haar. De officier van justitie eiste tijdens de behandeling in 2019 een werkstraf van 120 uur waarvan zestig voorwaardelijk wegens mishandeling omdat het OM het optreden van Emanuels eigen richting noemde. De rechter keek anders naar de zaak en achtte haar wel schuldig, maar er volgde geen straf. In een overwogen vonnis noemde de rechtbank de slagen met de stok ‘putatief noodweerexes'.