In gesprek met de Hilversumse advocate Omgevingsrecht Erika Samuels Brusse.
In gesprek met de Hilversumse advocate Omgevingsrecht Erika Samuels Brusse. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Van participatie een feestje maken

Participatie bezien vanuit zeven verschillende hoeken. Valkuilen en kansen komen aan bod in 'Participarty de podcast - het feest van meedoen'.

HILVERSUM Samen met dashboard is participatie zo'n beetje het meest gebezigde woord in overheidsland. Inwoners meer, beter en sneller betrekken bij plannen en projecten en daarmee zorgen voor breed draagvlak. Participeren klinkt simpel, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger te zijn. De komende periode duiken wij dieper in op de vraag: wat is participatie nu eigenlijk?

De Gooi en Eembode is een samenwerking begonnen met Hilversummers.nl, het onlineplatform waar inwoners hun voorstellen en ideeën kunnen pitchen om vervolgens deze plannen met elkaar mooier en beter te maken. Gezamenlijk zijn wij een podcastserie begonnen: Participarty de podcast - het feest van meedoen. De gedachte hierachter is dat het betrokken worden bij plannen en projecten voor alle betrokken partijen een feest moet zijn. Toch is de conclusie regelmatig dat het eerder aanvoelt als van een koude kermis thuiskomen.

Met de nieuwe Omgevingswet in aantocht en de discussie over hoe Hilversum in 2040 eruit moet komen te zien op de agenda van 2021 staat in deze zevendelige serie de vraag centraal: hoe kan participatie voor iedereen een feestje worden? Vanuit verschillende invalshoeken belichten we onder meer de kansen en de valkuilen. Afgelopen vrijdag is het eerste gesprek van 45 minuten op onze beide websites verschenen. Erika Samuels Brusse uit Hilversum, advocate Omgevingsrecht, vertelt over de juridische kant van het verhaal. Hoewel er een nieuwe superwet aan komt - de Omgevingswet is een bundeling van 26 wetten - is het voor elk project en elk plan het participatiewiel uitvinden.

De volgende podcast verschijnt vrijdag 2 april online. Op deze Goede Vrijdag, als het tijd is voor de vrijmibo, vertelt Martijn Ketelaar, ontwikkelingsmanager bij woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, wat hun slingers en partypoopers zijn en hoe hun toost luidt.

'Participarty de podcast - het feest van meedoen' is gratis te beluisteren op www.gooieneembode.nl. Van het gesprek met Brusse is ook een Extra-artikel gemaakt: 'Participatie moet echt maatwerk zijn.'

Afbeelding