Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tarief weer omhoog in gemeentelijke garages

Naar Amsterdamse hoogtes stijgen de parkeertarieven niet, maar vanaf 1 mei zijn de parkeerders in de Gooische Brink en Gooiland wel meer geld kwijt. De gemeente Hilversum ziet zich gedwongen de tarieven met 20 cent per uur op te schroeven in deze twee gemeentelijke parkeergarages.

Dat blijkt uit de voorlopige besluitenlijst van burgemeester en wethouders. Dinsdag is de Tariefverhoging gemeentelijke garages aan de orde geweest in dit wekelijkse overleg. Het college is akkoord met de verhoging.

Dat gaat betekenen dat een uur parkeren vanaf 1 mei in de Gooische Brink en Gooiland 2,60 euro kost. De tarieven van de Leeuwenhoekgarage wijzigen in 2021 niet. Dat komt door de onderhoudswerkzaamheden. Vanaf 2022 gaat deze gemeentelijke garage wel mee met de toekomstige tariefsverhogingen.

Tot 2019 betaalden parkeerders 2 euro per uur in de gemeentelijke parkeergarages. Dat tarief is toen naar 2,40 euro gegaan. Parkeerexploitant Q-Park, eigenaar van twee parkeergarages en een parkeerterrein in Hilversum, was in 2016 al een juridische zaak tegen de gemeente begonnen, omdat het bedrijf vond dat de gemeente met deze lage tarieven een ‘oneerlijke concurrentiestrijd’ voerde. 

Onder kostprijs

Sinds 2015 leefden de twee partijen al met elkaar in onmin. In september van dat jaar nam de gemeenteraad het besluit om de gemeentelijke parkeergarages (Gooiland, De Gooische Brink en De Leeuwenhoek) aan te wijzen als ‘economische activiteit van algemeen belang’. Hierdoor kon de gemeente de parkeergelegenheden onder kostprijs aanbieden. Het idee achter dit besluit was om Hilversum betaalbaar te houden voor autobezitters en met het gunstige tarief hoopte de politiek dat het blik zo veel mogelijk in de garages om te staan in plaats van op straat.

Q-Park vond het oneerlijke concurrentie. Dat vond de Rotterdamse rechtbank uiteindelijk ook. Vervolgens heeft de gemeente besloten de zaak in te trekken, omdat er ‘onvoldoende aanknopingspunten voor een geslaagde beroepsgang’, zoals de redenatie luidde in 2019. 

Begin 2021 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dezelfde conclusie getrokken als de rechtbank in de havenstad. Q-Park had ook bij de ACM geklaagd over de oneerlijke concurrentie van de gemeente in de periode 2016-2019. 

Eindgebruiker

Dik twee jaar later ziet Hilversum zich genoodzaakt het tarief opnieuw te verhogen. Dat heeft alles te maken met de wet Markt en overheid die zegt dat all gedwongen kosten die de worden gemaakt voor de gemeentelijke parkeergarages moeten worden doorberekend. “Omdat de onderhoudskosten zijn gestegen, zullen de tarieven dus omhoog moeten gaan”, meldt de gemeente desgevraagd aan de Gooi en Eembode. “De gemeente wordt daardoor gedwongen de tarieven voor kort parkeren in de garages Gooise Brink en Gooiland vanaf 1 mei 2021 te verhogen van €2,40 naar €2,60. Hetzelfde geldt voor de abonnementen in de genoemde parkeergarage. Ook de abonnementsprijzen worden verhoogd.”

Hoe dan ook; parkeerders en ook mensen met een abonnement moeten meer gaan betalen om hun auto kwijt te kunnen. Hieronder het volledige overzicht. Overigens zijn alle verschillende ook terug te vinden op de website van Parkeerservices, zo meldt de gemeente nog. 

Kortparkeren:
2,60 euro per uur
9 euro per dag (08:00-18:00)
6 euro per avond (18:00-08:00)
15 euro per 24 uur/verloren kaart
Abonnementen
Bewoners centrum 108,26 euro per maand
Bewoners overig 81,71 euro per maand
Daluren 76,02 euro per maand
Winkeliers- en zaterdag 152,03 euro per maand
Politie 150 euro per maand
24 uur 179,67 euro er maand
Avond en nacht inclusief weekend 103,66 euro per maand
Leeuwenhoekgarage 40 euro per maand