Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ruud Verkuijlen: in de politieke wachtkamer

Ruud Verkuijlen kan zich voorlopig nog geen Tweede Kamerlid noemen. De Hilversummer bezette de 39ste positie op de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezing en dat is voorlopig niet voldoende om een zetel in te nemen. 

In de voorlopige uitslag staat de VVD op 35 zetels en is daarmee (opnieuw) de grootste partij geworden. “Het blijft een mooie uitslag”, aldus een opgetogen Verkuijlen. “Ook voor D66 trouwens. En voor mij is het even afwachten. Ik heb hier wel altijd rekening mee gehouden. Maar wij hadden in 2017 33 zetels en nu 35 of 36. Dat is een mooie overwinning. Wij blijven de grootste.”

De Hilversummer, raadslid namens de VVD, kijkt terug op een aantal ‘bewogen nachtjes’. Spannend was het vooral omdat hijzelf een plek bezette die net wel of net niet voldoende was om in de Tweede Kamer terecht te komen. “Normaal zie je dit allemaal op televisie en nu ben je er zelf onderdeel van. En het was natuurlijk een heel gekke campagne. Tijdens een gemeenteraadsverkiezing kom je op zo’n slotavond bij elkaar in de Burgerzaal van het raadhuis en bij de Tweede Kamerverkiezingen kom je bijeen in Den Haag. Nu niet.”

WhatsApp

Net als (nagenoeg) alle andere kandidaten beleefde ook Verkuijlen de verkiezingsavond thuis voor de buis. Uiteraard was er veelvuldig contact via WhatsApp met lokale en landelijke partijgenoten. “Op die manier konden wij de avond toch nog een beetje met elkaar beleven.”

Al snel werd wel duidelijk dat de 39ste positie op de kandidatenlijst (voorlopig) onvoldoende is voor een plek in de Tweede Kamer. Toch is Verkuijlen ‘gemotiveerd, positief en hoopvol’. De kans is namelijk levensgroot aanwezig dat de VVD (opnieuw) deel gaat uitmaken van het kabinet en een aantal hooggeplaatste kandidaten doorschuift naar een ministerpost. Op die manier komen er heus nog wel een paar stoelen vrij. “Maar over de formatie kan ik geen zinnig woord zeggen”, stelt de Hilversummer. 

Op de vraag wat Verkuijlen verder vandaag gaat doen, is het antwoord ‘werken’. “Ik heb namelijk nog gewoon een baan (bij de politie, red.). “En ik moet vanavond weer een belangrijke raadscommissie over de jeugdagenda voorzitten. Want totdat ik eventueel in de Kamer kom, blijf ik me gewoon volop inzetten als raadslid.”