Broertjes bezocht 28 stemlocaties.
Broertjes bezocht 28 stemlocaties. Foto: Bastiaan Miché

'Tweede Kamerverkiezingen soepel en zorgvuldig verlopen'

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in Hilversum zonder grote incidenten verlopen. Pakweg 80 procent ging stemmen.

HILVERSUM De meeste Hilversummers (21,8 procent) stemden op de VVD, al was D66 met ruim 20 procent van de stemmen een goede tweede. Van de 66.000 Hilversumse kiesgerechtigden ging 80,45 procent naar de stembus. Dat percentage ligt iets lager dan vier jaar terug.

Burgemeester Pieter Broertjes kijkt met een goed gevoel terug op de dit keer drie dagen durende verkiezingen die verder zonder grote incidenten zijn verlopen. Wel viel in het mobiele stembureau aan de achterzijde van het station de stroom uit. “Tenslotte was er een klein incident bij het raadhuis met een ‘stemadvies’-bakfiets die verkeerd geparkeerd stond op het gras voor het raadhuis”, schrijft Broertjes aan de gemeenteraad. “Deze is netjes door de eigenaar verwijderd nadat een handhaver hierop heeft gewezen."
Het is traditie dat Broertjes zo veel mogelijk stembureaus bezoekt op de verkiezingsdag. Achtentwintig stembureaus zijn bezocht. Bij ieder stembureau werd de sfeer geproefd en sprak de burgemeester met de vele vrijwilligers en bewoners. En als het nodig was, deelde hij een mondkapje uit aan een bewoner die een mondkapje was vergeten. “De sfeer in de stemlokalen was prettig. De anderhalvemetermaatregel zorgde voor iets langere rijen dan normaal, maar daar ging iedereen goed mee om”, zegt Broertjes. “Ik ben blij dat zo veel Hilversummers gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht. Ook wil ik een groot compliment geven aan al die vrijwilligers en medewerkers die zich onwaarschijnlijk hard hebben ingezet. Door hun inspanningen is in Hilversum alles soepel en zorgvuldig verlopen. We konden snel resultaten laten zien en daar ben ik enorm trots op.”
De Tweede Kamerverkiezingen waren dit jaar anders dan in het verleden. Drie dagen lang kon er gestemd worden en waren er extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alles coronaproof was. Zo konden met name ouderen al op maandag en dinsdag in tien stembureaus terecht en konden 70-plussers per brief stemmen.
Tot donderdagmorgen vroeg hebben vrijwilligers zich ingezet om de verkiezingen tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk kwam de VVD in Hilversum als winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door D66. De PVV maakt met 8,6 procent (-1,7) de top drie compleet. Ook alle partijen daaronder kregen minder stemmen dan vier jaar geleden. Het CDA haalde 7,1 procent (-1), GroenLinks 6,9 procent (-4,5), PvdA 5,6 procent (-0,5) en SP 5,2 procent (-1,7).
De partijen daaronder, Partij voor de Dieren (totaal 5,2 procent), Forum voor Democratie (4,1 procent), VOLT (3,4 procent), ChristenUnie (2,8 procent) en JA21 (2,0 procent), toonden juist weer ‘groene' cijfers. DENK (2,0 procent) en 50Plus (0,9 procent) kregen weer minder stemmen dan in 2017. BIJ1 tot slot kreeg 0,8 procent van alle stemmen.

Hilversum gaf als eerste grote gemeente de uitslag Tweede Kamerverkiezingen door