Het vaccinatiepaviljoen in Hilversum maandagmorgen van binnen.
Het vaccinatiepaviljoen in Hilversum maandagmorgen van binnen. Foto: Bastiaan Miché

'Voortdurend afhankelijk van beschikbaarheid van vaccin'

Mensen met een uitnodiging voor vaccinatie kunnen nu terecht in het nieuwe vaccinatiepaviljoen bij PontMeyer op het Hanvenkwartier.

HILVERSUM Zo zonnig als het weer maandagmorgen bij de opening van de nieuwe prikplek tussen de Verlengde Zuiderloswal en de Gijsbrecht van Amstelstraat is, zo zorgelijk is de situatie als het gaat om het aantal coronabesmettingen in 't Gooi en de Vechtstreek.

Dat zegt René Stumpel, directeur Publieke Gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek, bij de opening van de prikplek tussen de Verlengde Zuiderloswal en de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe en ook in het ziekenhuis, met name op de intensive care, is het druk (zie kolom hiernaast). Goed nieuws is wel dat de cijfers in de verpleeghuizen laag blijven. Het effect van vaccineren is daar zichtbaar, is de conclusie.

De locatie in Hilversum is na Huizen de tweede GGD-vaccinatielocatie in 't Gooi en de Vechtstreek. Beide prikplekken beschikken over acht priklijnen en zijn zeven dagen per week geopend.
In de eerste helft van mei opent GGD Gooi en Vechtstreek het derde vaccinatiepaviljoen van de regio: op parkeerterrein P3 van Golfbaan Naarderbos aan de IJsselmeerweg in Naarden. Dit is het derde vaccinatiepaviljoen van de regio. ”Met alle GGD'en bereiden we ons voor om vanaf mei landelijk anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen verrichten", aldus Stumpel. "Vanaf mei verwacht de GGD Gooi en Vechtstreek een vaccinatiecapaciteit te hebben van maximaal 3.600 prikken per dag, conform de landelijke planning en gebaseerd op de verwachte hoeveelheid beschikbare vaccins."
GGD Gooi en Vechtstreek vaccineert doelgroepen op basis van de landelijke vaccinatiestrategie. Op dit moment zijn zorgmedewerkers en 75-plussers aan de beurt. Mensen krijgen een uitnodiging per post voor de vaccinatie en maken zelf een afspraak via het landelijke telefoonnummer. Bij het maken van de afspraak kunnen zij aangeven op welke locatie ze gevaccineerd willen worden.
Maar met dat vaccineren wil het maar niet opschieten, beseft ook Stumpel. Hij benadrukt nog maar eens dat dit trage vaccineren niet de schuld is van de gezondheidsdienst zelf. "Wij zijn voortdurend afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin”, zegt hij. "Wanneer ik lees of om mij heen hoor dat het trage vaccineren komt door het trage handelen van de GGD is dat onjuist en word ik zelfs een beetje boos.”

Hoelang het vaccinatiepaviljoen in Hilversum er staat, is nog onduidelijk. Er is geen einddatum, vertelt Stumpel. Hij is PontMeyer zeer dankbaar voor de geboden ruimte. De komende tijd worden bezoekers - maandag waren dat er bijna 300, vooral 75-plussers - in Hilversum gevaccineerd met BioNTech/Pfizer. En zo moet die leeftijd de komende weken steeds verder omlaag gaan. Wat betreft de grote groep - tussen de 18 en 60 jaar - die in juni de eerste prik moet krijgen, lijkt het er nu op dat twee derde van al die mensen wordt gevaccineerd door de GGD en een derde door de huisarts.