Het Arenapark - van bovenaf gezien - is een locatie waar straks ruimte is voor werken en wonen.
Het Arenapark - van bovenaf gezien - is een locatie waar straks ruimte is voor werken en wonen. Foto: Gemeente Hilversum

Interessant blijven voor het bedrijfsleven

“Zorg dat het vestigingsklimaat boven aan het prioriteitenlijstje staat.” Dat is de mededeling van wethouder Gerard Kuipers van Economie. Bij de verdere ruimtelijke ontwikkeling van Hilversum, die centraal staat in de nog op te stellen Omgevingsvisie, is het belangrijk dat het economische aspect hierin wordt meegenomen. Dat staat in het Economisch Perspectief 2040.

In Hilversum is het schipperen met de ruimte. Grote ontwikkellocaties zijn er eigenlijk niet meer, op het Circusterrein aan de Diependaalselaan na dan. Niemand wil de natuur in, dus liggen de oplossingen voor onder andere wonen, mobiliteit, leefbaarheid en werkgelegenheid binnen de gemeentegrenzen. Dat is afgewogen beslissingen maken, waarbij Kuipers aangeeft het vizier wel op scherp te houden voor wat betreft de economie.

Het Economisch Perspectief is een doorkijkje naar Hilversum in 2040. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders (B&W) besloten dat dit perspectief moet dienen als een van de bouwstenen van de Omgevingsvisie, waar Hilversum vanaf volgende maand mee aan de slag gaat. Andere belangrijke pijlers voor de Omgevingsvisie zijn verder nog de

Mobiliteitsvisie 2040

, de Woonvisie en Uitgangspunten Transitievisie Warmte (duurzaamheid).

Bepalende factoren

Voordat dit visiedocument is opgesteld heeft eerst een extern bureau onderzoek gedaan naar het economisch klimaat in Hilversum. In opdracht van de gemeente is gekeken naar de huidige stand van zaken: wat gaat er goed, waar moet Hilversum op verbeteren en welke factoren zijn de komende twintig jaar bepalend op economisch vlak? Bij dit onderzoek zijn Hilversumse ondernemersverenigingen en andere belanghebbenden betrokken. In het gepresenteerde rapport geeft het onderzoeksbureau aanbevelingen en keuzes mee.

Volgens Kuipers staan er ‘interessante inzichten’ in het rapport. Denk goed na bij alle nieuwe plannen over de ruimteverdeling tussen wonen en werken, is één van de belangrijkste adviezen. Maak daar duidelijke handvatten voor, zodat het maken van keuzes eenvoudiger wordt.

Het vestigingsklimaat in Hilversum staat onder druk

Slecht gaat het niet met het aantal banen in de mediastad. Sinds een aantal jaar zit de werkgelegenheid in Hilversum en omstreken wel in de lift. Maar ten opzichte van veel andere gebieden in Nederland is er geen sprake van een flinke groei. Dat leidt bij de D66-wethouder tot de conclusie dat het vestigingsklimaat in de mediastad onder druk staat. Belangrijkste oorzaken hiervan zijn de beperkte beschikbare ruimte en de bereikbaarheid.

Aan hun taks

Hilversum heeft niet de luxe zoals Almere waar (nog) ruimte genoeg is voor bedrijven als zij bijvoorbeeld willen uitbreiden. Voor groeiende ondernemingen in de mediastad is het lastig iets anders te vinden binnen Hilversum als zij op hun huidige locatie aan hun taks zitten, is het voorbeeld van de wethouder. Mede daarom vertrekken met enige regelmaat bedrijven uit Hilversum.

Behoud van werkgelegenheid is belangrijk. Bedrijvigheid zorgt voor levendigheid en dat is wat je nodig hebt in de stad, benadrukt de Democraat. “Houd de economie in het achterhoofd. Neem het mee in het denken”, is de boodschap van Kuipers. “Interessant zijn voor bedrijven is een belangrijke afdronk van het rapport dat wij hebben laten maken door een extern bureau. In dat rapport wordt twintig jaar verder gekeken en daarin staat: blijf zorgen voor onderhoud”, luidt zijn vervolg.

Ontwikkellocaties

In diverse plannen is de economische gedachte overigens zeker al verankerd. Op ontwikkellocaties is ruimte gecreëerd voor kantoorruimte of bedrijven. In de nabije toekomst moet er bijvoorbeeld op het Arenapark een grote slag gemaakt worden. Maar ook op Monnikenberg, Crailo, het Media Park, in de spoorzone (denk aan het Venetapark, het Hunkemöllerterrein en de oude sigarenfabriek) worden behoorlijk wat vierkante meters bedrijfsruimte toegevoegd, meldt Kuipers. Dat gebeurt bijvoorbeeld verder ook nog op de Heuvellaan 50, al zijn de omwonenden het niet eens met de wens van voornamelijk de gemeente, en Werf35 is eveneens aan dit lijstje toe te voegen.

‘Misschien dat we in de toekomst meer met gebiedsagenda’s gaan werken’

Kuipers concludeert dat Hilversum goede stappen heeft gezet, maar wel alert en scherp moet blijven. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat werken niet strikt noodzakelijk meer op kantoor moet gebeuren. Op dat vlak ziet de Democraat ook kansen. Hij oppert bijvoorbeeld om te kijken naar bedrijven aan huis. Een betere mix van wonen en werken op één locatie. Is anders omgaan met de ruimtebehoefte noodzakelijk om aantrekkelijk te blijven voor de zakelijke markt? En moet je dan de hoogte in? Die vragen stelt de wethouder hardop. “Misschien dat we in de toekomst meer met gebiedsagenda’s gaan werken”, luidt een ander voorbeeld. “Het is sowieso tijd om onze economische visie te herijken”, luidt zijn slotconclusie.

Net zoals de mobiliteitsvisie is april ook de maand waarin de Hilversumse politiek iets moet gaan vinden van het Economisch Perspectief.