Wethouder Annette Wolthers bij het bekendmaken eerder dit jaar van de naam Alexiatunnel.
Wethouder Annette Wolthers bij het bekendmaken eerder dit jaar van de naam Alexiatunnel. Foto: Gemeente Hilversum

'Hilversum betaalt hooguit 2,5 miljoen'

Het college van burgemeester en wethouders gaf deze weke nadere uitleg over de vertraging die is ontstaan bij de werkzaamheden in de nieuwe Alexatunnel.

HILVERSUM De maandenlang durende vertraging van de werkzaamheden voor de HOV-busbaan aan de Oostengweg hebben weliswaar financiële gevolgen, maar niet voor de gemeente Hilversum. De gemeentelijke bijdrage aan dit miljoenenproject is en blijft hooguit 2,5 miljoen euro.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) op vragen van zowel Hart voor Hilversum als de VVD. Recent kwam naar buiten dat de bouw van de tunnel/onderdoorgang in de Oosterengweg in Hilversum - de Alexiatunnel - door ‘technische tegenvallers’ pakweg zes tot tien maanden langer duurt dan was gepland. Automobilisten kunnen daarom niet al eind dit jaar via de Oosterenweg rijden, maar moeten nu minimaal een half jaar langer wachten.

En dat riep vragen op bij zowel Hart voor Hilversum - in het verleden fel tegenstander van de komst van de HOV-busbaan tussen Hilversum en Huizen - en ook de VVD. Zo wilde Hart voor Hilversum weten wat de financiële gevolgen zijn van deze vertraging en wat de impact is voor de ondernemers en buurt.
Ook de VVD was benieuwd naar die financiële gevolgen. Daarnaast vroegen de liberalen aan verkeerswethouder Annette Wolthers om in gesprek te gaan met de HOV-projectleider en zodoende alles uit de kast te halen om deze vertraging zo veel mogelijk terug te brengen. VVD-raadslid Hidde Fennema omschreef daarbij de uitspraak van gedeputeerde van Noord-Holland Jeroen Olthof (Bereikbaarheid en Mobiliteit) en verkeerswethouder Annette Wolthers destijds - de vertraging noemden zij een ‘enorme tegenvaller' - als een ‘vrij eufemistische kwalificatie'.
De schriftelijke vragen werden afzonderlijk van elkaar op maandag 15 maart ingediend. Afgelopen week kwam - eveneens los van elkaar - de beantwoording. Daarin schrijft het college dat de provincie Noord-Holland en ProRail (als opdrachtgever) in gesprek zijn met BAM (opdrachtnemer/aannemer) over de oorzaken van de vertraging en wie daarvoor contractueel aansprakelijk is. Hilversum is daarin geen partij. "De financiële bijdrage van de gemeente Hilversum aan het project HOV in 't Gooi is gemaximeerd op een bedrag van 2,5 miljoen euro.”
‘Natuurlijk', aldus B&W, heeft de vertraging gevolgen voor de ondernemers en de buurt, die langer overlast ervaren en langer moeten wachten op de gewenste verbetering van de situatie. Aan de andere kant is altijd uitgegaan van een geplande afsluiting van de Oosterengweg van twee en een half jaar. "Ook met de nu bekende vertraging van zes tot tien maanden overschrijden we die termijn niet.” Ook heeft de vertraging van deze werkzaamheden geen gevolgen voor de geplande ingebruikname van de busbaan: oktober 2022.
Ook op de vragen van de VVD geven B&W aan dat ‘de financiële afspraken niet ter discussie staan'. Daarbij heeft Wolthers de projectleider HOV in 't Gooi al verzocht de vertraging zo veel mogelijk te beperken. Eind april/begin mei zal er meer concrete informatie over de vertraging worden gedeeld met de gemeenteraad. Op het verzoek van de VVD aan het college om met een risico-analyse te komen, is het antwoord dat bij het uitwerken van de mogelijke scenario's de risico's nadrukkelijk worden meegenomen.