De strook ligt achter dit terrein.
De strook ligt achter dit terrein. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum koopt 'waardevolle strook' langs het spoor

HILVERSUM Met het oog op het verfraaien van het postcodegebied 1221 heeft Hilversum een deal gesloten met ProRail. De gemeente is nu de eigenaar van een strook langs het spoor tussen de Zuiderweg en de Oosterengweg.

Wethouder Floris Voorink (Gebiedsagenda 1221) heeft de koop wereldkundig gemaakt in een brief aan de gemeenteraad. "Met het oog op de ontwikkeling van het gebied met ontwikkellocaties als Lijsterweg/Zuiderweg, het Hunkemöllerterrein en het Venetapark is deze strook waardevol voor de gemeente."
De grond was van spoorwegbeheerder ProRail. Het gaat om een strook van ongeveer 400 meter lang en 6 meter breed. Het gebied is bijna 2.300 vierkante meter. Inclusief de notaris- en bodemonderzoekskosten is de gemeente voor de aankoop 49.225 euro kwijt. Dit bedrag komt uit het voorbereidingsbudget Spoorzone.
Uit de koopakte blijkt dat de gemeente de strook aantrekkelijker wil maken. Hilversum wil daar een wandelroute realiseren. Uit navraag bij de gemeente zelf blijkt dat zij de strook, die grenst aan de Oosterengweg waar de HOV-klus plaatsvindt, gaat gebruiken als een langzame verkeersverbinding en als groenstrook. Volgens Voorink leent deze strook zich niet voor (zware) bebouwing. "De inrichting van deze strook grond zal worden opgepakt in samenhang met de inrichting van het openbaar gebied op de ontwikkellocaties. Dit onder leiding van stedenbouwkundig supervisor Spoorzone. Op deze manier ontstaat een groene verbinding langs het spoor."