Afbeelding
Foto:

Vrijwilligerspremie weer in minimabeleid

HILVERSUM Terug van heel kort weggeweest. Dan hebben we het over de vrijwilligerspremie in Hilversum. Vanaf vandaag - donderdag 1 april - is dit jaarlijkse extraatje voor vrijwilligers weer onderdeel van het beleid.

Dat betekent weer post voor de vrijwilligers die vorig jaar deze premie hebben ontvangen. Eind vorig jaar is hen per brief medegedeeld dat de vrijwilligerspremie is geschrapt. Binnenkort ploft er een nieuw schrijven op de mat met daarin de boodschap dat de premie er weer is.
Tijdens de begrotingsbehandeling op woensdag 11 november 2020 is ook bezuinigd op het minimabeleid. Toen is onder meer besloten om de premies voor uitstroom, deeltijdwerk en vrijwilligerswerk af te schaffen. Met het stoppen van deze premies zou de gemeente 100.000 euro besparen.
Net zoals dat de gemeente nu weer brieven moet sturen naar de desbetreffende inwoners moest ook het college van burgemeester en wethouders weer aan de bak. B&W hadden op 8 december de nieuwe beleidsregels Re-integratie en tegenprestatie Hilversum 2021 aangepast, inclusief het schrappen van de artikelen met de bovengenoemde premies. Vorige week dinsdag heeft het college de vrijwilligerspremie weer opgenomen in het beleidsstuk.
Het schrappen van deze premie zat de politiek toch niet lekker. Dat werd tijdens de commissievergadering van 10 februari al duidelijk. In de eerstvolgende raadsvergadering is de ‘schade' van november weer gerepareerd. Het amendement Vrijwilligerspremie verzamelverordening inkomensvoorziening werd aangenomen.
Vrijwilligerswerk is belangrijk en er moet een premie beschikbaar zijn voor deze ‘drijvende krachten' van verenigingen en clubs als die dat zelf niet kunnen bekostigen, was de lezing van de voltallige raad. Daarom kregen B&W in het amendement de opdracht de boel voor wat betreft de vrijwilligerspremie terug te draaien. Het gaat om een extraatje van 250 euro per jaar.