Impressie van hoe het wordt, met rechts de tunnel.
Impressie van hoe het wordt, met rechts de tunnel. Afbeelding: Gemeente Hilversum

Slimme verkeerslichten en pratende auto's

Vervolg van de voorpagina

De eventuele komst van een tunnel onder de hei vanaf de Larenseweg naar de Nieuwe Crailoseweg is weliswaar kostbaar, maar scheelt al gauw 10 tot 18 procent verkeer op de Johannes Geradtsweg. Daarmee blijft ook het Media Park goed bereikbaar. Dat stelt verkeerswethouder Annette Wolthers bij de presentatie van de mobiliteitsvisie. Dit kijkje naar de toekomst beschrijft hoe de gemeente er in 2040 voorstaat op het gebied van verkeer, vervoer en bereikbaarheid. “De opdracht was problemen op te lossen. Ik zie vooral kansen”, klinkt zij enthousiast over het stuk dat nu echt af is en waarin zij voorstellen ziet die uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar zijn.
Behalve een noordoosttunnel denkt Hilversum aan hightechmiddelen. Die moeten de gemeente het komende decennium helpen bij het beter later doorstromen van het verkeer. Zo rond 2030 zijn alle stoplichten vervangen door slimme verkeerslichten. Ook wordt gebruiktgemaakt van sensoren die het verkeer door Hilversum leiden en zullen zorgen voor spreiding. Fietsers hebben bijvoorbeeld vaker en sneller groen licht.
Daarnaast ‘praten' auto's in de nabije toekomst met elkaar én met systemen langs de weg, zoals lantaarnpalen. "Hierdoor kunnen ze vooruitkijken en op elkaar reageren, wat voor minder filevorming zorgt en minder CO2-uitstoot”, is de uitleg. Om die uitstoot te verlagen denkt de gemeente ook aan elektrische deelvoertuigen op bestelling, zoals stadstaxi's en busjes, en wil zij emissievrije zones gaan invoeren.
De kosten voor de mobiliteitsvisie liggen op 278,3 miljoen euro inclusief de noordoosttunnel en dus op 28,3 miljoen euro exclusief deze tunnel. "Door deze mobiliteitsvisie worden de bereikbaarheid, leefbaarheid en (verkeers)veiligheid verbeterd”, haalt Wolthers nog maar eens aan. "Nu is de verkeerssituatie in Hilversum verre van optimaal. Niks doen is geen optie. In deze mobiliteitsvisie kiezen we daarom voor duurzame, groene en innovatieve oplossingen."

Antwoorden gevonden in mobiliteitsvisie voor problematiek op buitenring