BSO-i is 'mosterd na de maaltijd'

Vervolg van de voorpagina

De Hilversumse moeder zegt er wel meteen bij dat haar dochter al sinds 1 januari een nieuw zorgadres heeft gevonden. Zelf met de armen over elkaar blijven zitten en wachten totdat er wel een goede oplossing op tafel lag, was geen optie. Dat geldt voor veel ouders die in dezelfde situatie zijn verzeild als Blijstra.

Voor haar is de buitenschoolse opvang-intensief (BSO-i), waar zij niet van op de hoogte was totdat deze krant contact met haar zocht, 'mosterd na de maaltijd'. Velen hebben zelf, vaak zonder hulp van de gemeente, een ander zorgadres gevonden. Daarnaast ziet Blijstra eenzelfde soort constructie als eind vorig jaar: een kinderopvang waar geen zorgindicatie voor nodig is en waar ouders zelf mee moeten betalen aan de zorg die hun kinderen nodig hebben. Dat laatste bevestigt de gemeente. "De BSO-i wordt deels betaald door de ouders zelf voor de kinderopvang. De meerkosten, vanwege de kleinere groep, worden betaald door de gemeenten vanuit het Jeugdzorgbudget”, is de respons.

"Wij brengen onze kinderen niet naar de bso omdat wij moeten werken", verduidelijkt de Hilversumse. "De opvang is essentiële en cruciale sociale vaardigheidstraining. Training om te leren om zich binnen hun beperkingen zo goed mogelijk maatschappelijk gewenst te gedragen. Vriendjes maken, samen spelen, soms toegeven en soms standvastig blijven, ruzie maken, maar ook het weer goedmaken", geeft zij aan.
Terwijl Blijstra betoogt dat er niet geluisterd is naar de boodschap heerst er tevredenheid bij wethouder Karin Walters van Zorg en Welzijn en bij Bink Kinderopvang. "We zijn blij dat het door onze samenwerking met Bink gelukt is om een oplossing te vinden en dat de opvang van deze kinderen ook na maart doorgaat", meldt de portefeuillehouder.
Bij Bink zijn ze blij dat de gemeente inderdaad met een aanvulling komt. Daar heeft de organisatie altijd op gehoopt, maar tot eind vorig jaar was er geen beweging in te krijgen. Dat is nu wel gelukt. "Wij vinden het heel fijn dat wij met de financiële bijdrage van de gemeente onze maatschappelijke rol ook voor deze groep kinderen kunnen blijven vervullen en dat de opvang kan doorlopen met BSO-i. De ouders die wij hierover gesproken hebben, waren zichtbaar opgelucht om te horen dat hun kind een passend plekje behoudt bij Bink”, zegt Angenieta van Giessen, manager BSO Hilversum bij Bink.