Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Autoluwe Gijsbrecht is vooralsnog geen optie

Ja, de Gijsbrecht is een bijzondere plek en vervult een winkel- en ontmoetingsfunctie voor met name het zuiden van Hilversum. Maar nee, het autoluw maken van deze winkelstraat is vooralsnog geen optie.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op een serie schriftelijke vragen van Hart voor Hilversum, CDA en GroenLinks. De drie partijen wilden nu wel eens weten wanneer er duidelijkheid komt over de toekomst van de Gijsbrecht. Het was namelijk alweer enige tijd terug dat de ondernemersvereniging een

wensbeeld

voor de straat presenteerde. In dat beeld is het daar prettig winkelen en de auto te gast. 

Onlangs

benadrukte

winkeliersvoorzitter Renske Schriemer nog maar eens dat winkelgebied de Gijsbrecht onder druk staat. Daarbij gaf zij aan dat het lastig was om met de gemeente in gesprek te blijven. Reden voor de drie genoemde partijen om schriftelijke vragen te stellen aan B&W. “Herkent het college zich in de oproep van de stichting dat een gebied als de Gijsbrecht gekoesterd moet worden, maar ook onder druk staat?”  

Onvoldoende

In de beantwoording schrijven B&W veel waardering te hebben voor wat de ondernemers in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd. Bovendien kan het eind 2019 gepresenteerde wensbeeld een impuls betekenen voor de winkelstraat. “Tegelijkertijd constateerden we dat deze wensen een fors effect zouden hebben op de verkeersstromen in de ruime omgeving van De Gijsbrecht, waaronder de Diependaalselaan. Daarnaast gaven wij destijds al aan dat het onderhoudsbudget, dat in de gemeentelijke begroting voor de Gijsbrecht van Amstelstraat is opgenomen, onvoldoende is voor een dergelijk ambitieus plan.”

B&W zien ook dat de Gijsbrecht - net als veel andere winkelgebieden - mede door corona onder druk staat. Desondanks herkennen B&W zich niet in de opmerking van Schriemer in de Gooi en Eembode dat het lastig bleek om goed met de gemeente in gesprek te blijven? “De Gijsbrecht zou echter graag zien, logisch vanuit hun perspectief, dat de gemeente het plan tot herinrichting van de straat ondersteunt en tot uitvoer brengt.” 

Met de stelling van de drie partijen dat het handhaven van de Gijsbrecht als verkeersader niet bevorderlijk is voor de aantrekkelijkheid van de winkelstraat, zijn B&W het eens. Er spelen echter ook andere belangen. “De verkeersdruk zou immers worden afgewenteld op andere wegen. Dat is reden dat we de wensen van De Gijsbrecht hebben betrokken bij het opstellen van de

Mobiliteitsvisie

. Het gaat dan zowel om de inhoudelijke als de financiële afwegingen.”  

Problematiek

Duidelijk is wel dat de gemeente vooralsnog niet kan meewerken aan het autoluw maken van de Gijsbrecht van Amstelstraat. Dit heeft te maken met de nu al drukke Diependaalselaan. “Het autoluw maken van de Gijsbrecht van  Amstelstraat vergroot deze problematiek. Wel is aangegeven dat herinrichting op termijn, wanneer door verschillende maatregelen de druk op de Diependaalselaan is afgenomen, wel een mogelijkheid zou kunnen zijn. Daarnaast is gesproken over wat op en rond de Gijsbrecht komende jaren al wel mogelijk is, denk aan Zero Emissie en de goederenhub.”  

Wel willen B&W kijken naar extra parkeerplaatsen in de straat. Het voorstel van de drie partijen voor insteekhavens tussen de Bosdrift en de Hilvertsweg, rondom de kruising met de Hilvertsweg en die met de Neuweg hebben echter ‘een negatief effect op de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid’. En dat heeft dan ook weer invloed op de omliggende wegen zoals de Neuweg en de Diependaalselaan. “Door aanleg van de insteekhavens zouden de vrij liggende fietspaden verdwijnen. Fietsers moeten dan samen met het overige verkeer op de rijbaan rijden”, menen B&W. “Bij steekhavens is verder het zicht van de bestuurder op het overige verkeer slechter. Beide aspecten hebben een negatieve invloed op de verkeersveiligheid voor de fietsers.”