Amara Holmes: "Soms vind ik het wel fijner om met meisjes te spelen."
Amara Holmes: "Soms vind ik het wel fijner om met meisjes te spelen." Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversums crickettalent in Nederlands jeugdteam

Het gaat goed met de Hilversumsche Cricket Club. De vereniging, gevestigd op Sportpark Loosdrecht, heeft na enkele moeizame jaren bijna honderd leden en drie jeugdteams. Eén van die talenten is de nu net 12-jarige Amara Holmes.

De jonge Hilversumse is recent namelijk geselecteerd voor het Nederlands meisjesteam tot 13 jaar: Dutch Lionesses. Na een selectiedag ontving zij een uitnodiging. “Ik was echt superblij. Maar toch ook verdrietig dat andere meisjes het team niet haalden. Nee, wedstrijden hebben we nog niet gespeeld. Er stonden duels gepland tegen Engelse teams, maar die gingen niet door vanwege corona.”

Waar de selectiedag voor het Nederlands team plaatsvond, weet Amara niet meer precies. Het was wel een eindje rijden vanaf Hilversum. Wel maakte zij tijdens die selectie zij een fout. Amara liep mee met de jongensgroep, terwijl verderop de meiden speelden en zij daar moest zijn. “Zat ik eerst in de verkeerde groep. Dat was wel supergrappig. Er waren ook niet zo heel veel meiden.”

‘Cricket leuk om te spelen, niet om ernaar te kijken’

Maar verder verliep de sectie goed met de uitnodiging als gevolg. Wanneer Amara daadwerkelijk moet spelen is vanwege corona echter nog de grote vraag. Ondertussen traint zij regelmatig samen met haar vader Terrence Holmes op de velden van BZC’13, tevens de thuisbasis van de Hilversumsche Cricket Club, om in vorm te blijven. En omdat het leuk is natuurlijk. “Maar ik vind cricket leuk om te spelen, niet om ernaar te kijken. Op zondag train ik eerst anderhalf uur de kleine kinderen. Daarna train ik zelf nog twee uur.”

Met een vader uit Zuid-Afrika en moeder uit Australië is het niet eens zo onlogisch dat de jonge Hilversumse - in Nederland geboren - met de voor veel Nederlanders toch onbegrijpelijke sport in aanraking is gekomen. “Mijn vader speelde daar cricket. Mijn moeder vindt de sport ook heel leuk. Dus ik ben er soort van mee geboren. Het is echt een familieding. Maar ook echt leuk.”

Superlang

Tijdens het gesprek met Amara, op zo’n beetje het achterste veld op Sportpark Loosdrecht, valt op dat sport sowieso haar favoriete bezigheid is. Gym is op school, de International School Hilversum op de Emmastraat, staat van alle vakken op de eerste plaats. En behalve cricket staat zij ook nog op het hockeyveld. Maar wat is er zo mooi aan cricket? “Het is gewoon heel leuk om met je vrienden op het veld te staan”, zegt zij na enig nadenken. “Het is ook echt spannend en duurt echt superlang. Maar dat laatste is helemaal niet erg. Het is fijn om te doen. En de wedstrijden duren bij kinderen niet zo lang als bij de ouders.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


 © Foto Miché / Bastiaan Miché

En of het nu het gooien (in cricket ‘bowlen’ genoemd) is of het slaan (’batting’), dat maakt Amara niet eens zo heel veel uit. Inmiddels speelt zij nu zo’n vijf jaar cricket, zegt zij, en ook al enkele jaren wedstrijden. Maar die wedstrijden liggen natuurlijk al een tijdje stil. Wel is zij in Hilversum zo’n beetje het enige meisje en speelt zij vooral samen met jongens. “Maar soms vind ik het wel fijner om met meisjes te spelen. Die jongens willen echt altijd winnen. Meiden vinden het vaker gewoon leuk.”

‘De meeste meiden weten niet wat cricket is’

Op school en in haar omgeving weet men inmiddels wel dat de Hilversumse cricket speelt. Maar of dat echt overkomt bij iedereen, is twijfelachtig. “Er is één jongen van school die hier ook speelt. maar de meeste meiden weten niet wat het is. Het is niet heel populair hier. Dan is het wel fijn dat er in Hilversum een cricketclub is. En ja, ik moet het spel heel vaak uitleggen aan anderen, praat er superveel over. (lachend, red.) Ook omdat veel mensen iedere keer weer hetzelfde vragen.”

Club groeit fors

Ondertussen is men binnen de in 1883 opgerichte vereniging maar al te trots op hun talent. Het gaat sowieso goed met Hilversumsche Cricket Club, die een paar jaar terug met slechts zeventien leden nog op omvallen stond, maar inmiddels weer bijna honderd leden heeft. Veel van die nieuwe leden komen uit India, zijn werkzaam in de IT of bij Nike.

Probleem is daarbij wel dat de club misschien iets te snel groeit en er behoefte ontstaat voor een tweede veld. “Dit leidt tot grote problemen voor de club”, aldus woordvoerder Justin Campbell. “Het plan is om in 2022 in totaal 170 leden te hebben. Daarvan zijn er 100 jeugdspelers. Hilversum heeft een grote groep jongeren die anderen sporten wil spelen dan bijvoorbeeld voetbal of hockey.”

Afbeelding