Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Als eerste in Oost

“Wij zijn er hartstikke blij mee. Wij zijn helemaal voor duurzame oplossingen”. Dat merkt Meijndert Ruitenberg, voorzitter van Wijkcentrum De Geus, donderdagmorgen op. Als eerste grote gebouw in Oost is hier sprake van het afkoppelen van het hemelwater van het riool.

Rustig zit de voorzitter van het bekende wijkcentrum aan de Geuzenweg aan tafel. Kopje koffie voor de neus. Ondertussen praat hij wat met ondergetekende over deze pilot en begeleidt tegelijkertijd bezoekers verbaal naar de plek waar zij moeten zijn in het pand. 

Aan de andere kant van het glas staat een grote, gele wagen bijna in de deur van het buurthuis. Mannen met fluorescerende oranje pakken aan zijn bezig met het boren van de gaten in het voorplein van De Geus. Een zwart-groene buis zit al in de grond, niet veel later gaat een ander diep de grond in. Gedecideerd zijn de heren aan het werk.

Willem-Alexander

Dat gebeurt deze ochtend allemaal onder toeziend oog van wethouder Arno Scheepers.

Watermanagement

, het klinkt als een hobby van Koning Willem-Alexander, maar het is onderdeel van de portefeuille van Scheepers. Daar is hij vorig jaar voortvarend mee aan de slag gegaan. Vooral in Oost moet er wat gebeuren op het gebied van watermanagement, wat voorheen een rioleringsplan heette. Oost ligt lager, er is sprake van een gemengd rioolstelsel en als het flink regent dan willen de voeten nog weleens nat worden in Oost.

Het afkoppelen van hemelwater bij grote dakoppervlakken speelt een sleutelrol in de strijd tegen deze wateroverlast. Dat nu het eerste project van start gaat, vindt de liberaal spannend. Het is immers het eerste project en dat is toch altijd een nulmeting en een leermoment ineen. Tegelijkertijd is alles goed voorbereid en gebeurt alles ‘superprofessioneel’.

600 vierkante meter

Dat de keuze voor dit pilotproject op De Geus is gevallen, vindt Scheepers logisch te verklaren. Het wijkcentrum is een bekend gebouw in postcodegebied 1221. Daarnaast is het eigendom van de gemeente en met 600 vierkante meter dakoppervlak is er meteen een flinke slag geslagen. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld en is dit een goed en gemakkelijk pand om mee van start te gaan.

Een volgend project staat nog niet in de agenda. Momenteel brengt de gemeente de daken in kaart waar ook direct ‘kubieke meters’ gemaakt kunnen gaan worden. Een van de eisen is dat zo’n dak minstens 200 vierkante meter groot is. Vorig jaar zei de wethouder te denken aan daken van supermarkten en kerken. De gemeente gaat de klus bij De Geus, die nog wel even duurt omdat er ook aan de zijkant en achterkant van het wijkcentrum geboord moet worden, evalueren. Welke lessen Hilversum hieruit trekt, deelt zij later nog met inwoners en geïnteresseerde organisaties en bedrijven.

Vitens

“Het afkoppelen van het hemelwater scheelt enorm veel water in het riool”, aldus Scheepers. “Het levert mensen schoon water op dat meteen beschikbaar is”, is zijn toevoeging. Het levert in warme en natte tijden veel voordelen op. Of er is water dat gebruikt kan worden voor de tuin. In heel droge tijden zoals mei vorig jaar helpen die tienduizenden opgevangen hemelwater een organisatie als Vitens enorm. En als het met bakken uit de hemel komt, moeten de regentonnen en infiltratiekratten ervoor zorgen dat het water wordt opgeslagen en niet het riool in komt.

Je ziet dat Hilversummers duurzaam willen omgaan met het hemelwater

Op particulier gebied loopt dit al heel goed. Vorig jaar vlogen de gratis infiltratiekratten weg en ook ontstond er een ware run op de gratis regentonnen die Hilversummers konden krijgen. Met deze middelen van de gemeente zijn al de nodige huishoudens afgekoppeld van het riool. “Je ziet dat Hilversummers duurzaam willen omgaan met het hemelwater”, is de conclusie die de wethouder trekt. 

Dat de kratjes en regentonnen als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank zouden gaan, verbaast Scheepers niet. “Watermanagement wordt hiermee superleuk en concreet”, zegt hij erover. “Dat het een succes zou worden, had ik wel verwacht, maar niet dat het zo zou aanslaan.”

Waterbergingskelder

Een plek voor een waterbergingskelder in 1221, de andere belangrijke maatregel om de wateroverlast in Oost zo goed mogelijk op te vangen, is nog niet gevonden. Wel staan er al minder locaties op het lijstje. Het Connexxion-terrein, waar Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum een Central Park Hilversum wil realiseren, is volgens de liberaal geen geschikte plek. Scheepers hoopt dat er snel een goede plek is gevonden in Oost die meer bij het station ligt. Als dat gebeurt, dan betekent dat voor de gemeente alleen qua aanschaf al een investering van ettelijke miljoenen. Dat is nog niet aan de orde. Qua afkoppelen en het opvangen, benutten en infiltreren maakt Hilversum goede stappen. 

Terwijl de mannen in de oranje hesjes een kort werkoverleg hebben, kruipt Scheepers voor de camera van zijn telefoon. Zijn woordvoerster filmt. De pilot in Oost is voer voor zijn wethoudersvlog. Met een microfoon in de hand - buiten het zicht van de camera - wil hij ook van Ruitenberg weten wat hij van dit project vindt. “Het is een mooi initiatief van de gemeente”, laat hij weten vlak voordat het grondwerk weer verdergaat. 

Breaking news!!!
Bij

#WijkcentrumdeGeus

is een pilot voor het opvangen van regenwater. De regenwaterafvoer is losgekoppeld van het riool en gaat rechtstreeks de grond in.
Duurzaam regenwater opvangen is hartstikke goed voor de hydrologische ondergrondse huishouding.

pic.twitter.com/Rl1V5GO75s

— Wijkcentrum De Geus (@DeGeusHsum)

April 1, 2021