Dinsdag werd de vlag gehesen.
Dinsdag werd de vlag gehesen. Foto: Bastiaan Miché

De Dubbeldekker is 'Taalvriendelijk'

HILVERSUM Meertaligheid is geen probleem maar een rijkdom. Dat is de gedachte binnen De Dubbeldekker. De Hilversumse basisschool aan de Oude Amersfoortseweg mag zich sinds kort officieel een Taalvriendelijke School noemen.

En dat is reden voor een bescheiden feestje dinsdag rond 12.00 uur als de bijbehorende vlag wordt gehesen en zeven leerlingen in hun eigen taal - onder meer Engels, Turks, Bulgaars en Pools komen voorbij - zeggen: ‘Wij zijn trots op de talen en hijsen de vlag'.
De Dubbeldekker, onderdeel van onderwijskoepel Stip Hilversum, telt 64 leerlingen met allerlei achtergronden. Drie jaar terug begon de basisschool met het ontwikkelen van een visie op meertaligheid. Daarin staat het gebruik van de moedertaal in verbinding met het Nederlands. Een vakgroep Taal nam daar het voortouw in en het schoolteam kreeg vervolgens twee jaar ondersteuning vanuit het Marnix Onderwijs Centrum.
Pauline Simons van de vakgroep Taal en leraar in groep 7-8, kwam tijdens dat traject de Rutu Foundation op het spoor (Rutu betekent in het Surinaamse Sranan ‘roots'). "Deze stichting stimuleert het gebruik van de moedertaal in de school en versnelde het proces waarin wij op dat moment zaten; het gaf ons handvatten om verdere invulling te geven aan ons beleid."
Leerkracht Lily Peters, ook onderdeel van de vakgroep Taal, noemt het geweldig om te zien hoe fijn leerlingen het vinden wanneer er een beroep gedaan wordt op hun thuistaal. Natuurlijk is Nederlands de voertaal, benadrukt zij. "Historisch gezien is het altijd zo geweest dat deze kinderen Nederlands moeten leren. Maar wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wanneer leerlingen de gelegenheid krijgen hun thuistaal te gebruiken zij de schooltaal, in dit geval het Nederlands, sneller gaan beheersen.”