Het logo van onze podcast.
Het logo van onze podcast. Foto: Femke van Drooge

Het oude denken kan echt niet meer bij participeren

HILVERSUM Martijn Ketelaar, ontwikkelingsmanager van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, was onze tweede gast van Participarty de podcast - het feest van meedoen. Hij maakte vooral duidelijk dat het oude denken echt verleden tijd is.

Participeren is een speerpunt bij de Hilversumse woningcorporatie. Ketelaar vertelt dat Het Gooi en Omstreken in februari begonnen is met een projectleider Participatie. Zo wil de corporatie onder meer van de eigen huurders weten wat zij van hun woning en leefomgeving vinden, wat er goed gaat en waar ruimte zit voor verbetering.
De tijd van de ivoren toren is echt voorbij. Daarom betrekt de corporatie de huurders steeds meer bij de vraagstukken die er liggen rond bijvoorbeeld leefbaarheid en duurzaamheid. Dat geldt ook voor nieuwbouw. Zo snel mogelijk de omwonenden en de nieuwe huurders opzoeken en continu met hen in contact blijven. Dat leidt tot betere en mooiere plannen, is de overtuiging. "Als je mensen deelgenoot maakt van de afwegingen en dilemma’s dan zie je dat mensen daar begrip voor kunnen opbrengen", aldus Ketelaar.
Participarty is een initiatief van deze krant en onlineplatform Hilversummers.nl. Hierin gaan we vanuit zeven verschillende standpunten op zoek naar de vraag: wat is participatie en wanneer is dat nu echt een feest?

De hele podcast duurt 45 minuten en is te beluisteren via www.gooieneembode.nl. Deel drie is al opgenomen en verschijnt vrijdag 16 april online.