De aankomst bij het crematorium.
De aankomst bij het crematorium. Foto: © Bob Awick

'Een voorbeeld in positiviteit'

Vervolg van de voorpagina

“Dertien dagen terug - ruim een week dus voordat zij overleed - was ik nog bij haar. Toen zei zij erbij te willen zijn als haar zoon Julian in juli zijn school zou afmaken, Edwin was nog jarig in juli en zij gingen dit jaar opnieuw trouwen. Zij was toen nog zo bezig met plannen.”
Dat zegt Derk ter Braak, die Bibian Mentel onder meer goed kent door zijn inzet voor de Mentelity Foundation, zaterdagmorgen over de maandag overleden drievoudig paralympisch snowboardkampioen. Ter Braak staat samen met zijn zoon aan het begin van de afscheidsroute op de rotonde van de Rading met de Loosdrechtseweg. “Dit is de eerste dag van het vasthouden van de legacy Bibian Mentel. Zij is met een andere definitie gekomen over wat leven is. Als het even tegenzit, denk je aan Bibian. Dan valt het met je eigen problemen wel mee. Maar zij genoot ook van de mooie dingen in het leven. Zij heeft ook echt geleefd, nooit geklaagd.”

Op de Rading staan zaterdag rond 9.00 uur honderden mensen langs de weg om te applaudisseren voor de vrouw die in 2018 nog werd benoemd tot ereburger van Wijdemeren. Maar ook in Hilversum staan veel mensen langs de vooraf aangegeven afscheidsroute voor een erehaag. Helemaal druk is het bij het daar gevestigde crematorium waar de afscheidsroute eindigt. Bij het crematorium gaat de familie via de achterzijde van het gebouw naar binnen. De auto met daarin de kist staat nog lang voor de ingang. Rond 10.30 uur wordt deze door militaire medewerkers van het Koninklijk Huis naar binnen gedragen. Nog één keer klinkt er massaal applaus.

Enorme belangstelling voor afscheid Bibian Mentel ‘is haast Cruijffiaans'

Afbeelding