GGD in regio schrapte 1.000 AZ-vaccinaties

Vervolg van de voorpagina

De GGD Gooi en Vechtstreek heeft sinds vrijdag tot zo'n duizend afspraken met mensen die zouden worden gevaccineerd met het veelbesproken vaccin van AstraZeneca afgezegd. Ook in Tergooi gingen daarom de bijna 400 afspraken met medewerkers die het vaccin toegediend zouden krijgen niet door.
Op het moment dat deze krant naar de drukker ging, meldde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Desondanks zouden de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen.

Een woordvoerder van de GGD zei daarvoor al dat bij een positief advies het vaccineren met AstraZeneca zo snel als kan weer wordt hervat. Haar collega van Tergooi meldde einde middag dat nog onduidelijk is of het vaccineren wordt hervat, al neigde zij op dat moment naar een 'go'. Binnen het ziekenhuis, zegt zij, was er zeker niet begrip bij iedereen voor het uitstel. "Dat creëert onrust en onzekerheid. Als er meer mensen zijn gevaccineerd, kunnen we het aantal handen aan het bed beter waarborgen."


Hilversummer de cel in voor misbruik zoon

HILVERSUM Een 66-jarige man uit Hilversum moet van de Rechtbank Midden-Nederland drie jaar de cel in, omdat hij dertien jaar ontucht pleegde met zijn - toen - minderjarige zoon. Het kind werd van zijn derde tot zijn zestiende misbruikt.

In 2018 confronteerde de - nu meerderjarige - zoon zijn vader met het ontucht. Van de gesprekken met zijn vader, die niet zijn biologische vader is, maakte hij opnames. In de gesprekken zegt de man onder andere ‘ik heb het gedaan toen je heel erg jong was'. Ook is op de opname te horen dat hij de seksuele handelingen bekent.
De rechtbank vindt de verklaring van de zoon geloofwaardig. De man zou een zeer ernstige inbreuk hebben gemaakt op de lichamelijke integriteit van zijn zoon en hij heeft misbruik gemaakt van het gezag dat hij over hem had. Behalve de celstraf moet de Hilversummer het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 46314,14 euro.