Vrijwilligers brengen de maaltijden langs.
Vrijwilligers brengen de maaltijden langs. Foto: Margot Brakel Fotografie

Koken voor de buurt uitgegroeid tot groots netwerk

HILVERSUM Koken voor de buurt, een initiatief van Versa Welzijn, bestaat één jaar. Wat begon als een goedlopend soepproject in de Riebeeck (Hilversum), is uitgegroeid tot een groots en betrokken ‘koken-bezorgen-en-een-praatje’-netwerk.

Door corona kwam de vanzelfsprekendheid van het dagelijkse bestaan onder druk te staan, kijkt Versa Welzijn terug. En meldden inwoners zich aan die graag iets wilden doen voor hun buurtgenoten. Soms vanuit een behoefte aan structuur en gezelschap. “Hoe waardevol blijkt dit contact waarbij je door het langsbrengen van de maaltijd en het korte praatje aan de deur een kijkje in andermans keuken krijgt. Even uit je eigen bubbel.”

Versa's sociaal werker Tulay Becer (Wonen Welzijn Mantelzorg) zag dat veel ouderen tussen wal en schip vielen wat goede maaltijden betreft. Het idee was om een netwerk voor ontmoeting en samen eten op te zetten. Maar toen kwam corona en zag de wereld er ineens anders uit. Zekerheden vielen weg, mensen kwamen in een zeer lastige situatie terecht.
De coronahulpflyer die werd verspreid, leverde enorm veel reacties op van inwoners die graag iets wilden doen. Maar ook buiten de gebaande paden gingen buurtgenoten meer naar elkaar omzien. Inwoner Eugene is een van de koks en vertelt: "Dit is voor mij een fijne vrijetijdsbesteding. Ik vind koken heel leuk en ben blij dat ik op deze manier iets kan betekenen voor een ander.”
Elke week koken Becer en een vrijwilliger zeventig maaltijden in de buurtkamer Ons Huis. Vervolgens brengt onder andere inwoner Jolanda de maaltijden rond en spreekt de ontvangers dan even. "Ik krijg ontzettend veel voldoening van dit vrijwilligerswerk. Het heeft echt mijn leven verrijkt door deze inwoners te spreken en te zien. Te horen waar zij mee worstelen en wat hun bezighoudt. Heel zinvol, vanuit meerdere kanten, dat ik nu met hen in contact sta.”
Inwoners die een maaltijd ontvangen worden aangemeld door bijvoorbeeld buren, de buurtcoördinator of een professioneel hulpverlener. "Ik ben trots op deze buurt en deze mensen. Dat ze naar elkaar omzien. Wij hoeven ‘slechts' op te halen en te verbinden wat er aan mogelijkheden en talenten in de wijk al aanwezig is. Dat is minder makkelijk dan het klinkt en tegelijkertijd zo simpel. Een buurt is een samenleving in het klein. Je moet er voor elkaar willen zijn om het met elkaar leefbaar en goed te hebben. Ik draag daar graag aan bij", aldus opbouwwerker Sandra Zamir.

NIET MEER GEBRUIKEN