Bente van Velsen en haar opa
Bente van Velsen en haar opa Foto: Eigen foto.

'Dit is een ervaring voor de rest van het leven'

Ze heeft haar mbo-opleiding tot verpleegkundige net een maand geleden afgerond, maar voor Bente van Velsen start komende woensdag alweer een nieuw avontuur. De 20-jarige Hilversumse stapt woensdag in het vliegtuig naar Aruba.

De voorbije dagen zijn er al verpleegkundigen en artsen naar vertrokken. Ze gaan helpen in de ziekenhuiszorg waar een grote toevoer is van coronapatiënten. Ook versterken zij de Curaçaose GGD om het vaccinatietempo zo veel mogelijk te versnellen.

De vrijdag voor Pasen zag Van Velsen op social media een oproep voor extra handjes op de eilanden voorbij komen. Zij reageerde direct en kreeg diezelfde avond al het telefonische bericht dat zij woensdag 14 april vertrekt. Twee maanden verblijft zij op het eiland. “Heel gaaf, dit lijkt me zo’n leuke uitdaging”, vertelt zij maandagmiddag. “Het is de bedoeling dat ik op de covid-afdeling in het ziekenhuis het personeel wat ontlast.”

De Hilversumse ontving onlangs haar diploma nadat zij de opleiding versneld had afgerond. Zij heeft al de nodige ervaring binnen de zorg - ook met corona - dus weet wel enigszins wat haar staat te wachten. “Ik heb, ook in de thuiszorg bijvoorbeeld, al wel het een en ander gedaan. Maar dit is wel een nieuwe uitdaging. En ja, er is toch wel sprake van wat gezonde spanning. Binnen een paar dagen moest ik van alles regelen. Ook moest ik nog een nieuw paspoort aanvragen. Die moet ik straks ophalen. Ik moet ook nog alles inpakken.”

Impulsief

Inmiddels is er al wel online contact met twee meiden die woensdag ook naar het eiland vertrekken om te helpen in de ziekenhuiszorg en met wie Van Velsen in het vliegtuig zit. “Ik weet verder nog niet heel goed hoe de situatie daar precies is. Dat is spannend. En de mensen om mij heen vinden het wel heel gaaf. Zeggen ook dat het echt iets voor mij is. Ik houd ook wel van die uitdagingen, kan impulsief zijn. Ik heb eerder ook vrijwilligerswerk in Frankrijk gedaan. Dat was het begeleiden van gehandicapte kinderen.”

Van Velsen zou eigenlijk per 3 mei aan de slag gaan op de cardiologie-afdeling binnen het Erasmus MC. Dat is door haar vertrek van komende woensdag verplaatst naar 1 juli. Immers, dit avontuur kon de Hilversumse niet laten schieten. “Dit is een ervaring voor de rest van mijn leven.”