Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

De Hertenkamp stevig ingebed in Hilversum

Het is duidelijk dat Kinderboerderij De Hertenkamp maatschappelijk stevig is ingebed in Hilversum. De oproep om financieel een handje te helpen, heeft geleid tot veel actie, nieuwe donateurs en andere vormen van steun.

Dat meldt Marijke Koeman, secretaris van Stichting de Kinderboerderij. Op donderdag 25 maart plaatste bijvoorbeeld deze krant

de oproep

van De Hertenkamp. Op de eigen website vraagt zij de online-bezoekers de kinderboerderij te steunen, omdat het financieel zware tijden zijn. Dat de media-aandacht werkt, is duidelijk. “We hebben zelfs een gift gekregen van 500 euro”, geeft Koeman als voorbeeld. 

Naast veel bezoekers op de webpagina zijn er meer mensen donateur geworden. Weer anderen hebben bijvoorbeeld hooibalen gekocht voor de kinderboerderij of hebben een dier geadopteerd. Want steun kan op veel manieren. Zelf heeft de Hilversumse kinderboerderij omliggende buurtverenigingen aangeschreven en ook dat heeft tot de nodige steun geleid. De respons was al met al dus groot evenals de schrikreactie dat de kinderboerderij financieel onder druk staat. “We hebben gemerkt dat De Hertenkamp mensen echt enorm aanspreekt”, klinkt het uit de mond van de secretaris. Assistent-beheerder van de kinderboerderij, Chantal van Aarde, bevestigt de lezing van Koeman. “Het heeft echt een duidelijk reactie opgeroepen.”

Anno 2021

Al een aantal jaar komt er meer spanning te staan op de financiën. De uitgaven zijn groter dan de inkomsten, wat een aanslag op de reserves inhoudt. Het exploiteren van een kinderboerderij anno 2021 is compleet anders dan in 1985; het jaar waarin De Hertenkamp zelfstandig werd, particulieren het overnamen van de gemeente en de stichting in het leven werd geroepen. Ieder jaar moet er geld bij en dan helpt zo’n coronaperiode ook niet mee.

Dat er structureel geld bij moet uit de reserves heeft een aantal aanwijsbare redenen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er steeds minder donateurs zijn. Na de verzelfstandiging, 36 jaar geleden, telde de kinderboerderij meer dan tweeduizend leden. Vandaag de dag zijn dat er minder dan vijfhonderd. Daar komt bij dat er meer bescherming moet zijn voor de dieren. De Hertenkamp moet ervoor zorgen dat de beesten bijvoorbeeld bestand zijn tegen Q-koorts. En zo zijn ook andere kosten gestegen, zoals de inkoop van hooibalen. Dat komt door de langer droogtes, wat weer zorgt voor minder gras dus hooi.

Geld komt er onder meer binnen van de gemeente. Al heel lang heeft De Hertenkamp een contract met de gemeente. De oude afspraak is dat zij een financiële bijdrage ontvangt voor het in stand houden van de roedel herten. Probleem is alleen dat het bedrag dat jaarlijks uit raadhuis komt al een aantal jaar niet meer wordt geïndiceerd. Doordat er geen inflatiecorrectie meer is, loopt de kinderboerderij ook geld mis. 

Zorgboerderij

Daarnaast is deze plek al veertien jaar een zorgboerderij. De Hertenkamp is een plek waar dagbesteding plaatsvindt. Vanaf nu gaat dat via Philadelphia, maar ook hier zijn de tarieven de laatste jaren naar beneden geschroefd, waardoor er minder euro’s in het spreekwoordelijke laatje komen. Via markten haalt de kinderboerderij eveneens nog geld op, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat bijvoorbeeld niet met Kerstmis en Pasen. 

Om het lange proces van uitholling, zoals Koeman het omschrijft, tegen te gaan is de stichting in gesprek met de gemeente over een nieuw en vooral moderner contract. De kinderboerderij wil een hoger bedrag en hoopt dat ze in het raadhuis weer willen indiceren. Blijven interen op de reserves houdt immers een keer op. 

Betere horeca

Verder blijft De Hertenkamp zelf werken aan het werven van zoveel mogelijk donateurs of mensen die de organisatie op een andere manier willen steunen. Kijk op

www.kinderboerderijhilversum.nl

wat de mogelijkheden zijn als er interesse is om een handje te helpen. Tevens wil zij moderniseren en denkt de organisatie aan een betere horecavoorziening. Daar is hulp voor nodig onder meer van de gemeente/politiek. 

Uit navraag bij de gemeente blijkt dat zij zich vooral niet in de kaarten wil laten kijken als het gaat om het nieuwe contract en de voorwaarden die daarbij gaan horen. De antwoorden zijn vooral bevestigend van aard, zoals dat beide partijen inderdaad al even met elkaar in gesprek zijn over een nieuwe verbintenis. Of zoals de gemeente het zelf omschrijft: een gezonde toekomst voor de kinderboerderij.

We zijn het nu allemaal netjes aan het maken, zodat het fris en fruitig is als we weer open mogen

Van Aarde geeft aan dat het stil is op en rond de kinderboerderij aan de Hoge Naarderweg. Al maanden zijn de deuren dicht voor het publiek vanwege de coronamaatregelen. Gelukkig ziet zij nog wel veel mensen om De Hertenkamp lopen. Mensen kunnen een glimp opvangen omdat zij langs het hek kunnen wandelen. Ondertussen gaat het dagelijkse werk, zoals het voeden van de dieren en het schoonmaken van de stallen gewoon verder. De dagbesteding is in tegenstelling tot de eerste lockdown weer gestart. Doordat het zo stil is, is er nu tijd voor klussen die anders blijven liggen. “We zijn het nu allemaal netjes aan het maken, zodat het fris en fruitig is als we weer open mogen”, aldus de assistent-beheerder.