Burgemeester Pieter Broertjes.
Burgemeester Pieter Broertjes. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ophef over drugsgebruik op scholen

HILVERSUM In hoeverre is er sprake van een harddrugsprobleem onder middelbare scholieren in Hilversum? Uit enigszins oude onderzoeksgegevens van de GGD (uit 2019) blijkt dat nog wel mee te vallen. Aan de andere kant, zegt ook burgemeester Pieter Broertjes, ‘iedere scholier die harddrugs gebruikt is er één te veel’.

Voor het afgelopen weekend kwam naar buiten dat enkele scholieren op het Gemeentelijk Gymnasium harddrugs op (de toiletten van de) school zouden gebruiken. Het besef is echter dat de school aan de Vaartweg vast niet de enige is waar drugs worden gebruikt. Zo blijkt uit onderzoek dat één op de vijf scholieren weleens ‘in contact' is geweest met soft- en/of harddrugs. En dat is best veel, vindt ook Broertjes. En dus moet er wel iets aan gedaan worden. Zo maakt Hilversum deel uit van het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Momenteel doet het RIEC in ‘t Gooi en de Vechtstreek onderzoek naar hoe jongeren in aanraking komen met drugscriminaliteit (jonge aanwas) en drugs. In juni worden daarvan de resultaten verwacht.
Ook sprak Broertjes al met vertegenwoordigers van middelbare scholen in Hilversum over drugsgebruik. Zij kregen de vraag om mee te denken hoe drugsgebruik op scholen tegen te gaan. Drie scholen hebben zich aangemeld voor een pilot om te kijken wat de beste aanpak is: het Gymnasium, het A. Roland Holst College en het ATC.