Het GAK-gebouw ging in 2018 al tegen de vlakte.
Het GAK-gebouw ging in 2018 al tegen de vlakte. Archieffoto: Bastiaan Miché

GAK-kelder moet toch worden gesloopt en dat al deze zomer

Aanvankelijk werd de kelder van het inmiddels gesloopte GAK-gebouw behouden. Maar nu moet deze alsnog worden gesloopt. En snel.

HILVERSUM Het slopen van de GAK-kelder kost Hilversum 760.000 euro. Daaronder vallen naast de sloop van de kelder ook het verplaatsen van fietsenrekken, het herstellen van voet- en fietspaden en aanpassingen aan het busstation ten behoeve van de sloop.

Eind 2016 kocht de gemeente voor 5 miljoen euro het GAK-gebouw - dat op een cruciale plek lag voor de grootschalige opknapbeurt van dit gebied - om de regie voor die herontwikkeling in eigen hand te krijgen. In 2018 volgde de sloop en diende de locatie als tijdelijke fietsenstalling. De politiek koos er in 2019 voor om de kelder van het GAK-gebouw te bewaren. Mogelijk kon deze in de toekomst deel uitmaken van de plannen voor het stationsgebied.

Dit blijkt nu niet het geval. De huidige fietstunnel is namelijk onderdeel van de constructie van de GAK-kelder. Sloop is, aldus het Hilversumse college van burgemeester en wethouders, nodig om de fietstunnel te kunnen verleggen en daarmee voldoende ruimte te scheppen om de fietsenstalling onder het Stationsplein mogelijk te maken. Daarnaast is de locatie niet nodig om te voldoen aan de parkeernorm bij nieuwbouw in het stationsgebied. De indeling van de kelder bemoeilijkt de nieuwbouw erbovenop.
Dit betekent dat de GAK-kelder weg moet om de toekomstige ontwikkeling van het nieuwe busstation én van de nieuwe fietsenstalling en de nieuwe bouwblokken op het Stationsplein mogelijk te maken. En Hilversum heeft haast. Dat heeft te maken met de 6,5 miljoen euro die het Rijk in februari beschikbaar stelde via de Woningbouwimpuls om de woningbouwproductie te versnellen. Een van de voorwaarden uit de subsidie is namelijk dat de bouw van de bouwblokken (waaronder de fietsenstalling ligt) uiterlijk in 2023 moet starten. "Tijdige sloop van de GAK-kelder draagt bij om aan deze voorwaarde te voldoen.”
Andere reden is de realisatie van het nieuwe busstation eind 2022. Stelt de gemeenteraad nu (nog) niet die 760.000 euro beschikbaar dan betekent dit dat de sloop pas kan plaatsvinden in de zomer van 2022. En dan is het nieuwe busstation niet op tijd klaar.

Bovendien kunnen de werkzaamheden van het busstation en de fietsenstalling vanwege de beperkte ruimte in het gebied dan niet gelijktijdig plaatsvinden. "Dat betekent dat het nieuwe busstation pas in 2026 kan worden aangelegd”, waarschuwt het college. "Dit is een vertraging van ongeveer vier jaar voor de realisatie van het busstation.”
Daarnaast beperkt sloop in de zomer het risico van extra onveiligheid bij de Kleine Spoorbomen. De constructie van de GAK-kelder is namelijk verbonden met de fietstunnel. Tijdens de sloop van de kelder is ook die fietstunnel dicht. Fietsverkeer moet uitwijken naar de Beatrixtunnel en de Kleine Spoorbomen. Met name bij de vaak onveilige Kleine Spoorbomen wordt het extra druk, waarschuwen B&W. In de zomer is het hier rustiger.