In Tergooi is de situatie momenteel zorgwekkend.
In Tergooi is de situatie momenteel zorgwekkend. Foto: Bastiaan Miché

Covid-IC Tergooi vol, operaties uitgesteld

HILVERSUM “De intensive care van Tergooi ligt vol, net als overal in Nederland. Ook op de verpleegafdelingen is het druk. Het is nu nauwelijks meer mogelijk door ziekenhuizen in de regio en in het land om patiënten van elkaar over te nemen.”

Uit een ‘corona-update’ van Tergooi wordt duidelijk dat de situatie binnen het ziekenhuis momenteel zeer zorgwekkend is en deze situatie de komende tijd niet zal veranderen. Dinsdag stond de teller op 23 coronapatiënten, waarvan er negen op de intensive care (IC) lagen.
Tergooi gaat ervan uit dat de coronaverpleegafdelingen en IC de komende weken vol zullen blijven. “De ziekenhuizen liggen immers nog vol met patiënten die in de afgelopen periode opgenomen zijn, terwijl er dagelijks ook weer nieuwe patiënten bij komen. De verwachting is dat dit de komende weken zo zal blijven.”

In de update legt Tergooi uit dat het aantal bedden voor coronapatiënten is opgehoogd. Net als bij alle ziekenhuizen in het land. "De coronapatiënten worden middels een verdeelsleutel over de regio en het land verspreid. Het leveren van deze acute zorg heeft grote impact op andere patiëntenstromen in ons ziekenhuis. We hebben helaas dan ook moeten besluiten om het aantal operaties verder te reduceren. Dat betekent dat op de operatieafdelingen momenteel slechts oncologiezorg, spoedzorg en operaties die binnen een week moeten worden uitgevoerd, kunnen plaatsvinden.”
Afspraken op een poli gaan in principe wel door, zo veel als kan telefonisch of via beeldbellen. Opnames die uitgesteld kunnen worden, worden uitgesteld. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om opnames voor orthopedische operaties en plastischchirurgische ingrepen. "Maar het gaat nu helaas ook om de meer urgente zorg waarbij een IC-bed na de operatie nodig is.”
Het ziekenhuis benadrukt dat er genoeg bedden zijn. Het voornaamste probleem zit hem in het zorgpersoneel, zoals de artsen en verpleegkundigen, die nodig zijn om de specialistisch IC-zorg te leveren voor zowel corona- als reguliere patiënten.

Een uitgebreider verhaal staat op www.gooieneembode.nl/extra