Afbeelding
Foto: © Bob Awick

De moestuin voor de Gooise voedselbank

Mart Mulder gaat, samen met tien andere vrijwilligers, volgende week weer aan de slag met het planten van groenten en kruiden in de moestuin voor de Voedselbank Gooi en Omstreken, waar ook Hilversum onder valt.

“In januari beginnen we met het voorzaaien van kruiden want dat duurt het langst voordat ze opkomen”, aldus Mulder. “En ook in onze kasjes zijn we al druk bezig met het planten van bieten, sla, andijvie, tuinbonen en kruiden zoals maggikruid, selderie, peterselie en bieslook staan al op het land. De sperziebonen wachten nog op beter weer om ze in onze moestuin te zetten.”

Biologische groenten

“De prei en uien staan wel al op het land en voor een tweede ronde zijn ze gezaaid in een zaaibed zodat ze op een later tijdstip verpoot kunnen worden. Het verpoten van prei duurt ongeveer vier maanden voordat het echt een klein plantje wordt. En dan duurt het nog vier maanden voordat je het echt kunt oogsten.”

Lachend vertelt Mulder dat een prei in het begin nog dunner is dan je pink en als het geoogst kan worden dan is het echt een hele dikke vinger. “Voor onze planten en kruiden hebben we zo’n 2.000 vierkante meter grond ter beschikking. Volgende week gaan we ongeveer 200 courgettes planten en ook pompoenen. Onze planten worden niet bespoten en zijn dus biologische groenten”, aldus de vrijwilliger. 

Grond ter beschikking

“Het initiatief voor de moestuin is veertien jaar geleden begonnen met een clubje van vijf vrijwilligers die een groentetuin hadden aan de Friesewal in Huizen voor de voedselbank. In 2012 werd door het Goois Natuurreservaat een stuk grond ter beschikking gesteld aan de Dr. Kuyperlaan. Een aantal Friesewal-vrijwilligers is toen naar de Dr. Kuyperlaan gegaan en ik ben er in 2014 bijgekomen, omdat ik minder ging werken en daardoor meer vrije tijd had. Mijn passie voor tuinieren kreeg ik vanuit huis mee en in mijn jeugd ben ik geen vakken gaan vullen in een supermarkt, maar gaan werken in een kassencomplex met komkommers en tomaten”, vertelt Mulder.

‘We zaaien veel zelf want dat is een stuk goedkoper dan planten of kruiden kopen’

Hij vervolgt: “We zijn een afdeling van de Voedselbank Gooi en Omstreken en krijgen daarom een budget en van sponsoren. Bij kwekerij Spilt in Naarden, waar we korting krijgen en heel blij mee zijn, kopen we onze plantjes, kruiden en zaden. We zaaien veel zelf want dat is een stuk goedkoper en ook heel leuk om te doen.”

“Uit ervaring hebben we gemerkt dat veel mensen niet weten hoe het allemaal werkt bij ons. Komend seizoen gaan we een courgetteplantje eerst wekelijks en daarna dagelijks volgen door foto’s te maken die dan in de krant van de voedselbank komen te staan. Mensen kunnen dan volgen hoe lang het duurt voordat een plantje gaat groeien, wanneer de vruchtjes zichtbaar zijn en als het volgroeid is. Wat ook heel leuk is, is dat soms ook kinderen uit buurt met allerlei vragen komen en of ze ons kunnen helpen. We geven ze dan een gieter in de hand om de plantjes water te geven.”

Heerlijk bezig zijn

“Ik vind het altijd heerlijk om bezig te zijn met mijn handen en te zien hoe snel de planten groeien. Natuurlijk ook om lekker te schoffelen, onkruid wieden of courgettes oogsten samen met de andere vrijwilligers. In onze moestuin zijn vaak meerdere vrijwilligers aanwezig om een paar uur te werken. Wij laten ons leiden door de planten en het weer. Als het keihard regent, slaan we soms een dagje over. Alleen als het oogsttijd is, dan moeten we echt wel naar de tuin komen en dan word je maar nat. Dat hoort ook bij de natuur.”

“Begin juni zijn de courgettes klaar om te oogsten en dat zijn dan een paar kratten per dag. De groenten worden afgeleverd bij het distributiecentrum in Huizen van waaruit het verdeeld wordt over de uitgifte punten in Huizen. Hilversum, Soest, Baarn, BEL-gemeenten en Weesp. Verse groenten en kruiden zijn in een supermarkt niet goedkoop en we merken dat klanten van de Voedselbank dit erg waarderen. Ze kunnen met onze producten heerlijke en gezonde maaltijden maken.”

Vrijwilligers nodig

“Onze vrijwilligers komen uit Huizen, Naarden, Hilversum, Eemnes en Blaricum en in de zomer gaan we om 07.00 uur al het land op om te oogsten. De groenten liggen dan om 11.00 uur bij de voedselbank. Verser kan echt niet. We zijn nog wel op zoek naar een of twee vrijwilligers want als het straks warm weer wordt, moeten we de planten water geven en doen we dan ‘s ochtends en ‘s middags met een man of vier.”

Wie interesse heeft kan op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 15.30 uur contact opnemen met de voedselbank. Bel 035-5339775 of een stuur een mail naar

secretariaat@voedselbankgooi.nl

.


Foto: © Bob Awick

Afbeelding