Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Haal Gijsbrecht uit de mobiliteitswachtkamer

Ondernemers van de Gijsbrecht van Amstelstraat moeten niet langer in de mobiliteitswachtkamer blijven zitten. Het kan niet zo zijn dat zij nog tijden met de armen over elkaar moeten hopen op een minder drukke Diependaalselaan voordat zij eindelijk met hun plannen voor hun winkelstraat aan de gang kunnen gaan. 

Dat was woensdagavond de boodschap van de commissie aan wethouder Annette Wolthers (Bereikbaarheid en Parkeren) tijdens de behandeling van de

Mobiliteitsvisie 2040

. “Voor de Gijsbrecht komt geen keuze”, zo was de exemplarische reactie van de commissie; in dit geval de woorden van GroenLinks-raadslid Frank Kool. Niet alleen de Diependaalselaan en de Johannes Geradtsweg zijn gebaat bij snelle actie, want de verkeersnood is daar hoog, dat geldt voor de commissie ook voor de Gijsbrecht van Amstelstraat. 

Eind 2017 kwamen de ondernemers al met een plan om de Gijsbrecht naar een

hoger niveau

te tillen. De winkelstraat aantrekkelijker maken is het devies. Twee jaar later presenteerde Stichting Ondernemersfonds Gijsbrecht hun

wensbeeld

. Een groene winkelstraat waar de auto te gast is met veel ruimte om prettig en veilig te verblijven. Met het oog op de Mobiliteitsvisie 2040, waar Wolthers mee aan de slag moest, hebben deze plannen lang op de plank gelegen. Nu de visie out in the open is, blijkt dat de ‘Gijs’ qua verkeersoplossingen opnieuw gevraagd wordt te wachten. Dat is te gortig.

(Tekst gaat verder onder de artist impression)


Een beeld van hoe het er in de toekomst uit kan zien op de ‘Gijs’. Foto:  BUUR, Kenny Vandepoel 2019

Namens de stichting sprak Renske Schriemer woensdagavond in. Vorige week uitte zij tegenover de Gooi en Eembode al haar

teleurstelling

over de opstelling van het college van burgemeester en wethouders (B&W). In beantwoording op artikel 41-vragen van Hart voor Hilversum, GroenLinks en het CDA over wat de status nu is van de toekomstplannen van de winkelstraat meldden B&W dat het ‘autoluw’ maken van de Gijsbrecht enorme impact gaat hebben op de verkeersstroom in de omliggende omgeving en ook op de al tjokvolle Diependaalselaan. Vooral daarom is het idee van de ondernemers nu geen optie. Eerst moet de druk op deze verkeersader naar beneden voordat er verkeerstechnisch iets kan.

Dat is bij de ondernemers het verkeerde keelgat ingeschoten, al was de toon van Schriemer gisteren constructief. Wel maakte de winkeliersvoorzitter duidelijk dat er vanuit de winkeliers al jaren gewerkt wordt aan het verbeteren van de verblijfskwaliteit. Vooralsnog is de reikende hand niet gekomen vanuit het raadhuis. “Wij zijn gevraagd gevraagd te wachten op de mobiliteitsvisie. We hebben twee jaar gewacht en nu is alles afgeserveerd. Nu moeten we eerst wachten op afname van de drukte de Diependaalselaan”, aldus Schriemer. 

Autoluw versus auto te gast

Daarbij attendeerde zij de politiek erop dat de inrichting van het 30 kilometer-gedeelte van de weg sowieso anders moet. Dat is uit onderzoek namelijk gebleken. Tevens zei dat autoluw iets wezenlijks anders is dan de auto te gast laten zijn. Bij de een is het beleid om de wagen te weren, terwijl de ander de auto wel degelijk toelaat, maar alleen qua weggebruikers niet op één staat. 

Toon daadkracht en moed en ga mee in het wensbeeld van de Gijsbrecht

Ondernemers willen aan de slag. Want het een winkelgebied waar het prettig en veilig vertoeven is, biedt een sterk alternatief voor het vele internetshoppen, dat door de coronaperiode alleen maar een grotere vlucht heeft genomen. Het is al dik een jaar heel zwaar voor de ondernemers met lockdowns en winkelen op afspraak en dergelijke. Schriemer kreeg bijval van insprekers Maarten Pel van Stadsfonds Hilversum en Gerard Woutersen van BIZ Vastgoed. Beide heren wezen erop dat als je de snelheid uit de winkelstraat haalt mensen er nog eens twee keer over nadenken om in de auto te stappen. Ofwel: de auto te gast maken betekent niet meteen meer autoverkeer of drukke wegen in de omgeving van de ‘Gijs’. “Toon daadkracht en moed en ga mee in het wensbeeld van de Gijsbrecht”, was de oproep van Wouterson aan de politiek. “Kies je voor de kwaliteit van verblijven of voor een theoretische kans van doorstroming?”, was het door Pel aangereikte dilemma.

Wolthers benadrukte dat de Gijsbrecht echt niet vergeten gaat worden. Op vragen van de commissie antwoordde zij dat ze zeker in gesprek gaat met de ondernemers. Onderwerp van gesprek is wat de mobiliteitsvisie voor hen kan betekenen. De communicatielijnen staan open. De dialoog blijft gevoerd en ook Wolthers wil aan de slag, zeker met zaken waar consensus over is. Een van die zaken is een goederenhub; een initiatief van de Gijsbrecht-ondernemers dat bijvoorbeeld goed past binnen de duurzaamheidswensen van de gemeente.

Lees ook:

’250 miljoen euro voor een tunnel is duur voor een paar minuten tijdwinst’

Afbeelding