Ondanks coronajaar toch een plusje

HILVERSUM In een jaar waarin vanwege het coronavirus het geld met bakken tegelijk van de gemeentelijke rekening vloog is Hilversum in 2020 toch uitgekomen op een positief saldo. Daar is zelfs wethouder Karin Walters van Financiën enigszins verrast over omdat de gemeente tot diep in 2020 op een miljoenentekort leek af te stevenen.

Het motto van de Hart voor Hilversum-bestuurder is dan ook dat zij gematigd positief is. Dat zegt zij nadat eerder deze week het college van burgemeester en wethouders (B&W) de Jaarstukken 2020 hebben vastgesteld. Ondanks het coronajaar heeft Hilversum geplust met 2,5 miljoen euro, terwijl de verwachting tot september/oktober was dat er een tekort zou zijn van zo’n 6,5 miljoen euro.
Dat dit de verwachting was, komt mede door de extra miljoenen die nodig zijn voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdzorg. Daar moet al jaren geld bij, al doet Walters uiterste pogingen om meer Haags geld hiervoor te krijgen. De Nederlandse gemeenten krijgen structureel te weinig geld voor deze taken.
Dat Hilversum uitkomt op een plus en om exact te zijn een voordelig verschil van 9,1 miljoen euro weet te realiseren, komt volgens de wethouder door diverse niet-afgeronde werkzaamheden in het vorige jaar: klussen die wel begroot waren, maar niet zijn uitgevoerd in 2020.

3 'Roerig jaar'