Vol Marktplein toen Ajax in 2017 in de Europa League-finale stond.
Vol Marktplein toen Ajax in 2017 in de Europa League-finale stond. Foto: Bastiaan Miché

'Een toffe sportzomer met elkaar kunnen beleven'

Pak uit met een zomer bomvol sport. Zet schermen neer en beleef de sportevenementen met elkaar. Dat is het idee dat nu wordt geopperd.

HILVERSUM Bij de EK-finale in 2017 zag een vol Stationsplein dat de Oranje-dames de titel wonnen. Toen Ajax een paar maanden daarvoor in de eindstrijd stond van de Europa League stonden er honderden liefhebbers op het Marktplein op een groot scherm te kijken. Met een zomer bomvol grote sportevenementen zou dat in heel Hilversum moeten kunnen. Een aantal actieve Hilversummers gaat proberen deze zomer zo veel mogelijk schermen te realiseren in de gemeente.

Media, innovatie en sport komen op deze manier bij elkaar. Dat is exact waar Hilversum voor staat, is de redenatie van Allard Bentvelsen en Raoul van de Wetering van het onlineplatform Hilversummers.nl en van Anca Beije van Born4Jobs. Op een aantal locaties in Hilversum staat al een groot scherm. Het drietal hoopt dat in de nabije toekomst te kunnen uitbreiden. Dit moeten plekken worden waar Hilversummers buitenshuis, met elkaar, sportevenementen kunnen beleven en daarmee ook Hilversum als mediastad gaan ervaren.
Het Oosterspoorplein is voor hen een logische locatie om mee te beginnen. Op den duur krijgt het plein een nieuw uiterlijk en andere invulling, maar tot die tijd zou het goed kunnen fungeren als het Oostersportplein, zoals Van de Wetering het noemt. Een groot scherm waar de sportevenementen rechtstreeks op te volgen zijn. Maar het drietal denkt en droomt veel verder dan dat. Eigenlijk is het de bedoeling zo veel mogelijk schermen neer te zetten in Hilversum. En lukt dat dit jaar niet, dan gaan alle ballen op 2022.
Juist omdat deze zomer op sportgebied zo veel te bieden heeft, zou het een goede start zijn van dit project. Sportliefhebbers kunnen hart ophalen met onder meer met de Formule 1, Wimbledon, het Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en nog heel veel meer. Sport als verbindende factor door heel Hilversum heen, is de gedachte. Uiteraard houden zij hierbij rekening met de factor corona. Vraag is hoe het daarmee staat in juni.
De kennis, de knowhow en de bedrijven zitten hier. Voormalig mediawethouder Wimar Jaeger had het altijd over 'de makers zitten in Hilversum'. Dat mag volgens de initiatiefnemers meer gevoeld worden door de hele gemeente. Met hun plan hopen ze daar een bijdrage aan te leveren, maar hopen ze vooral dat de bedrijven willen aanhaken. Aan de ene kant kijken zij naar het Media Park, waar volgens Bentvelsen animo is voor hun idee en aan de andere kant kan Nike hiervoor ook iets betekenen. Tevens dienen zij een plan in bij Stadsfonds Hilversum voor een financiële bijdrage.
"Dit is echt een initiatief van onderop. We hebben een droom, een plan, een ambitie en nu gaan wij kijken hoever we kunnen komen", melden Bentvelsen en Beije. "Ik zie het als een cadeautje krijgen van de media hier, zodat we met elkaar een toffe sportzomer kunnen ervaren", voegt Bentvelsen eraan toe.

Wil je - als bedrijf - meehelpen om dit initiatief te realiseren, meld je dan via Hilversummers.nl.