Het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg.
Het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Plan Geuzenpark ‘niet passend in de buurt’

Niet voor het eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst is er onvrede in Hilversum-Oost over plannen. Ditmaal zijn de omwonenden van de Korte Noorderweg ‘not amused’ over de woningbouwplannen die er zijn voor het Geuzenpark.

Ontwikkelaar Prosperity uit Amsterdam heeft plannen gepresenteerd voor het Hilversumse bedrijventerrein. Dit project wordt het Geuzenpark genoemd. Op de website van dit project legt de ontwikkelaar uit dat het gaat om een ‘plan van een metamorfose’. “De Korte Noorderweg in Hilversum is toe aan een grote vernieuwing. Wat nu een grijs en versteend bedrijventerrein is, kan een nieuwe oase worden voor wonen, werken en genieten van groen. Met eigentijdse woon- en werkruimtes en met een compleet nieuw centraal park”, zo is er te lezen.

Met de herontwikkeling van het gebied is op zich niets mis, zo stellen de omwonenden. In het plan zitten de nodige positieve punten, maar het probleem zit hem wat hen betreft in het volume van de bouwblokken en de -hoogte. Het gaat om zo’n 300 tot 340 woningen, verdeeld over negen bouwblokken van vijf tot acht bouwlagen. Dat geeft negen bezorgde bewoners aan in een maandagavond door hen verspreide flyer. Dit vinden zij te gortig. “Dat is niet passend in de buurt”, zo schrijven de initiatiefnemers uit de buurt. “Ook de verkeersafwikkeling mede gezien de bouwplannen voor het Oosterspoorplein en de sluiting van de kleine spoorbomen baren ons zorgen.”

Gebiedsagenda

Het negental vraagt hun buurtbewoners samen met hen een geluid te laten horen aan de gemeente. Dat kan door de verspreide brief of het strookje voor zondag 25 april ondertekend te retourneren aan een van de initiatiefnemers (er staan drie adressen onderaan de flyer, red.). De negen mensen uit de buurt ,die het voortouw nemen, zorgen ervoor dat het college van burgemeester en wethouders (B&W) alle brieven gebundeld ontvangen. 

De boodschap is dat het plan minder massaal moet worden. In hun flyer wijzen de initiatiefnemers ook naar de Gebiedsagenda 1221. In dit inmiddels ook door de gemeenteraad vastgestelde document zijn afspraken gemaakt over onder meer bouwdichtheid. Volgens de bewoners zijn bij het project van het Geuzenpark de afspraken - tussen bewoners, ontwikkelaars en andere belanghebbenden die de Gebiedsagenda onder leiding van de gemeente hebben opgesteld - losgelaten.

Prosperity

Directeur ontwikkeling bij Prosperity Tom Bleker laat weten dat de Gebiedsagenda 1221 de basis is van het plan voor het Geuzenpark. Tevens is de verhouding van 33 procent sociaal, 50 procent middeldure woningen en 17 procent duur netjes in het voorstel opgenomen. “We hebben er alle begrip voor dat bewoners moeten wennen aan het plan”, aldus de directeur. Hij zegt dat de hoogste gebouwen aan de kant van de Noorderweg komen en dat de gebouwen met vijf lagen vier etages zijn met daarop een zogeheten setback, waar gewoon zonlicht doorheen gaat. Op die manier denkt de ontwikkelaar mee met de buurt. 

Participatie is belangrijk voor de ontwikkelaar. De eerste fase is afgerond en van de tweede ronde verschijnen eerdaags de gespreksverslagen online. In mei, na de schoolvakantie, plant Prosperity een nieuw moment met de buurt en andere belangstellenden. Dan laat de ontwikkelaar ook zien dat zij op basis van de input van de participatie het plan waar mogelijk heeft aangepast. Volgens Bleker zijn ze daar nu hard mee bezig. “We proberen te optimaliseren”, laat hij weten. Hij zegt verder dat zij ook veel positieve berichten ontvangen uit de wijk. Mensen vinden het fijn dat er woningen komen voor jongeren en ouderen, waarmee doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd. Het toevoegen van groen valt eveneens in goede aarde. 

Nu zijn het bezorgde bewoners die de omvang van de bouwplannen en de bouwhoogte aankaarten bij de gemeente. Eerder trok Democraten Hilversum (DH) al aan de bel bij B&W over het Geuzenpark. Namens de fractie liet Edwin Göbbels in

artikel 41-vragen

al doorschemeren dat de plannen zich niet lijken te verhouden tot de gemaakte afspraken in de Gebiedsagenda 1221. Van het college wilde de politicus onder andere weten hoe de gemeente op de plannen van Prosperity zou gaan reageren.

College

Op donderdag 8 april antwoordden B&W dat het initiatief bij de ontwikkelaar ligt. Prosperity is nu de eerste ronde van het participatieproces ingegaan, wat de gemeente met interesse volgt. Op het moment dat de ontwikkelaar denkt dat de plannen rijp zijn, dan is het aan Prosperity om een voorstel op hoofdlijnen in te dienen bij de gemeente. In dit plan legt de ontwikkelaar uit hoe de ontwikkeling bijdraagt aan de ambities uit de Gebiedsagenda 1221. Verder staat erin hoe de ontwikkelende partij de buurt verder wil gaan betrekken bij het project en zijn er enkele sfeerbeelden die indruk moeten geven van de plannen.

“Als er voldoende grond is om de haalbaarheid van de ontwikkeling samen verder te onderzoeken wordt een intentieovereenkomst opgesteld”, aldus het college op de vraag van DH. “Gelet op de fase waar deze ontwikkeling zich nu bevindt, verwachten we in april een voorstel op hoofdlijnen te ontvangen. Op basis van dit voorstel kan een eerste toets plaatsvinden”, luidde het vervolg in de respons van begin deze maand.

Woningbouwimpuls

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de gemeente uitgaat van een ontwikkeling van zo’n 300 woningen op de Korte Noorderweg. Hilversum heeft begin dit jaar namelijk een subsidie gekregen van het Rijk van 6,5 miljoen euro voor de zogeheten

Woningbouwimpuls

. Dit gaat om projecten die al behoorlijk stevig in de steigers staan en waar mininmaal 500 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Eind 2020 heeft de gemeente deze subsidieaanvraag ingediend - met steun van de provincie Noord-Holland en de Metropoolregio Amsterdam - voor de realisatie van zo’n 600 nieuwe woningen in de stationsomgeving. In dit geval gaat het om het Stationsplein en de Koninginneweg (samen ook goed voor circa 300 woningen) en de Korte Noorderweg, wat normaliter onder 1221 valt.