Ook de overeenkomst over de voormalige Wybertjesfabriek wordt toegankelijk.
Ook de overeenkomst over de voormalige Wybertjesfabriek wordt toegankelijk. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Intentieovereenkomsten nu echt openbaar

Het heeft even geduurd, ook al had wethouder Voorink een harde toezegging gedaan. Maar het hoge woord is er nu echt uit: de intentieovereenkomsten die de gemeente heeft gesloten met diverse projectontwikkelaars zijn openbaar.

Dat heeft de portefeuillehouder de Hilversumse politiek per brief laten weten. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders besloten zeven intentieovereenkomsten in de openbaarheid te gooien. Het gaat om de al gesloten deals voor Werf35 aan de Mussenstraat, het Venetapark, de Lijsterweg, de oude sigarenfabriek aan de Ampèrestraat, het Hunkemöllerterrein aan de Liebergerweg, de Wybertjesfabriek aan de Larenseweg en het Philipsterrein aan de Anton Philipsweg.

Hierbij meldt Voorink wel dat enkele details geheim blijven. Daarmee doelt de VVD-wethouder op enkele bedragen en getallen die in deze documenten zijn opgenomen. Deze zijn geheim verklaard om de onderhandelingspositie en daarmee de financiële belangen van de gemeente niet te schaden, luidt de uitleg van de portefeuillehouder. 

Dit laatste moet nog wel officieel worden vastgesteld. Daarom vraagt het college aan de raad om deze opgelegde geheimhouding in de eerstvolgende raadsvergadering - woensdag 21 april - te bekrachtigen.

Geheime deal Heuvellaan 50

Dat deze intentieovereenkomsten nu openbaar worden, komt voort uit het vragen halfuurtje van 10 maart. De fractie van Democraten Hilversum vroeg Voorink of hij alle intentieovereenkomsten openbaar wil maken. Aanleiding voor deze vraag was de geheime deal voor de Heuvellaan 50 - het voormalige VARA-complex. Deze is volgens de wethouder al openbaar. In

artikel 41-vragen

- gesteld op 31 december 2020 - vroeg Edwin Göbbels namens DH al naar het publiekelijk toegankelijk maken van deze deal. De overeenkomst heeft geleid tot veel argwaan bij omwonenden van de Heuvellaan en ook tot onrust bij diverse politieke partijen.

Hier heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met Villaheuvel B.V. - een samenwerking tussen de ondernemingen Local (ontwikkelaar) en Trebbe (bouwonderneming). Dit stukje Hilversum wordt herontwikkeld. Er is veel kritiek op het participatieproces en het uitgangspunt van een gelijke woon-werkverdeling (50-50) op de Heuvellaan. Dit blijkt een harde eis van de gemeente te zijn, terwijl omwonenden best openstaan voor herontwikkeling. Zij willen echter een veel hoger percentage woningbouw. 

Nieuwe overeenkomsten

Terug naar woensdag 10 maart: Voorink heeft toen toegezegd het openbaar maken van de intentieovereenkomsten voor te leggen aan het voltallige college. Dat is dinsdag gebeurd. Daarnaast heeft hij ook gevraagd de nieuwe - in de toekomst nog te sluiten - intentieovereenkomsten voor gebiedsontwikkelingen mee te nemen. B&W hebben namelijk besloten nieuwe deals tot en met het moment van besluitvorming tot het aangaan van deze overeenkomsten geheim te behandelen en pas daarna openbaar te maken. “Behoudens de beperkingen van de Wet openbaarheid van bestuur en Algemene verordening gegevensbescherming”, is de toevoeging.