Op 2 procent van het vliegveld komen panelen.
Op 2 procent van het vliegveld komen panelen. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zonnepanelen op Vliegveld Hilversum

HILVERSUM De bandbreedte voor plaatsing op Vliegveld Hilversum, waar de gemeente het nog over had in februari, is blijkbaar gevonden. Want het vliegveld is een van de locaties waar de gemeente zonnepanelen gaat plaatsen om zo lokaal zo veel mogelijk zelf elektriciteit op te wekken.

Naast deze locatie komen er panelen te staan op grote daken, parkeergarages en in geluidsschermen. Dat is de boodschap die Hilversum woensdag de wereld in slingerde. Dat is de inzet voor de komende jaren. Uiteindelijk moet Hilversum in 2030 op dit gebied voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. Dat houdt onder meer in dat er over negen jaar evenveel elektriciteit opgewekt wordt als de huidige inwoners van Hilversum nu gebruiken. Voor wie van cijfers houdt: dat is 100 gigawattuur zonne-energie per jaar in 2030. Volgens de gemeente is dat ongeveer tien keer meer dan dat er nu wordt opgewekt in Hilversum.

Deze duurzame ambities komen niet uit de lucht vallen. Dat past namelijk ook bij de uitgangspunten van de al vaak besproken Regionale Energie Strategie (RES). Hilversum valt in het RES-gebied Noord-Holland Zuid. Het idee is om duurzamer te worden door energie op te wekken met zon en wind. Hilversum wil voornamelijk inzetten op zonnepanelen in de openbare ruimte. Tegen de aangewezen plekken voor windmolens hebben de gemeente, politiek en de maatschappij bezwaar gemaakt, net zoals tegen zonneweides midden in de natuur.
Nu blijven voor de gemeente de volgende zoekgebieden over: Vliegveld Hilversum, het buurtschap Crailo, geluidsschermen langs de A27 en alle grote daken van bedrijven, woningen en maatschappelijke instellingen zoals scholen en sportverenigingen.
"Een mooi streven en ook hard nodig om de klimaatverandering tegen te gaan", merkt wethouder Bart Heller van Natuur en Milieu op. "Ondanks de natuur en de hei in en om Hilversum zie ik genoeg mogelijkheden om zonne-energie grootschalig op te wekken. Dan denk ik met name aan al die daken op bedrijventerreinen waar nog heel veel ruimte is voor zonnepanelen", meldt de GroenLinks-bestuurder verder nog.