Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Het museum als
klaslokaal

Als het kan, verruilen scholen het klaslokaal voor andere bijzondere locaties. In coronatijd is meer ruimte geen overbodige luxe, want in de reguliere schoolbanken is er lang niet altijd voldoende plek voor alle studenten. MBO College heeft een deal kunnen sluiten met Beeld en Geluid. “Dit is de meest gave plek van allemaal”, zegt docent Jens Hakanson van de Hilversumse school.

De docent, mentor en opleidingscoördinator AV Mediatechnologie loopt als een kind zo blij door Beeld en Geluid; de plek waar de Hilversumse school sinds vorige week lesgeeft aan groepen studenten. Leerlingen van de juridische smart retail-opleiding trapten vorige week maandag af in het museum. Op woensdag en vrijdag volgden de AV Mediatechnolgieleerlingen en die van Expert IT Systems and Devices hun voorbeeld. 

“Dit is fantastisch”, aldus de enthousiaste docent uit Bussum. “Dit is een heel andere omgeving voor studenten dan een gewone schoolsetting. En wat een supergaaf pand”, benadrukt Hakanson nog maar eens. Hij is ervan overtuigd dat het elkaar weer fysiek kunnen zien en ontmoeten én in dit gebouw les kunnen krijgen inspirerend is.

Nieuw platform

MBO College Hilversum heeft de handen ineen geslagen met Beeld en Geluid. Beide instellingen kennen elkaar al even. Zo zitten de twee onder meer in Stichting Mediaplein. Deze club onderzoekt of de Kerkbrink omgedoopt kan worden in een mediacultuurplein. Ook op andere educatieve fronten werken de twee al samen, zoals in het nieuwe platform voor innovatie TakeX. Nu verzocht de school of zij gebruik kon maken van enkele ruimtes voor lessen. Daar was het antwoord ja op. 

“Eindelijk weer wat leven in de brouwerij”, verzucht Jennemiek Leijssen van Beeld en Geluid. “We vinden het leuk om onze zalen beschikbaar te stellen. Zo kunnen we iets bijdragen aan educatie, waar we vanuit Beeld en Geluid zelf ook veel aan doen”, verduidelijkt zij. Sinds vorige week maakt de Hilversumse school gebruik van Theaterzaal 1 en 2 en de blauwe zaal; de plek van de tijdelijke tentoonstellingen. 

Met de komst van de studenten en de docenten is weer wat rumoer en levendigheid in het museum, dat al maanden dicht is vanwege de coronamaatregelen. Tegelijkertijd zijn de eerste stappen naar het

nieuwe Beeld en Geluid

gezet. Nu de sloopwerkzaamheden erop zitten (de oude Experience is weggehaald), is er ook weer ruimte bij Beeld en Geluid. In het najaar van 2022 moeten de deuren van het museum opengaan. Dan moet het vernieuwde en vooral interactieve Beeld en Geluid klaar zijn. 

Camera uit

Naast de toplocatie is Hakanson vooral blij dat de studenten elkaar weer fysiek kunnen zien en dat zij nu weer praktijkonderwijs kunnen volgen. De ICT-docent meldt dat het door de coronamaatregelen heel lastig is voor scholen. In plaats van dertig leerlingen is er maar plek voor tien in de klas. De rest moet de les dan van achter de laptop volgen. Omdat sommigen hun camera uit hebben, is er helemaal geen contact. Dat de sociale banden, ook voor docenten, weer kunnen worden aangehaald, is een groot voordeel. Een opluchting vooral. 

Nu zijn we lekker met elkaar bezig met opnames en het is ook leuk dat we in dit gebouw zitten

“Alles is anders”, stelt Hakanson. Die lezing bevestigen de studenten in de grote theaterzaal van Beeld en Geluid. Groepjes zijn bezig met het opzetten van tv-settings. Een groepje dient als publiek en zit op de rode bioscoopstoelen. “Dit is echt veel beter dan dat het online les krijgen”, zegt één van hen. “Nu zijn we lekker met elkaar bezig met opnames en het is ook leuk dat we in dit gebouw zitten. Hier hebben we lekker de ruimte”, luidt de uitleg. 

“Ik vind het te gek dat deze plekken voor ons zijn vrijgemaakt”, zegt docente Delfie Bruggeman, terwijl ze naar de leerlingen AV Mediatechnologie kijkt. “En op deze manier ben je nog eens anders binnen bij Beeld en Geluid”, voegt ze eraan toe. Er is alom enthousiasme over het museum als klaslokaal. 

De trap op. Na twee zware deuren is de blauwe zaal te zien. De zaal zit goed vol met zo’n dertig studenten. Allemaal hebben ze een laptop op tafel. De tafels zelf staan ver uit elkaar. Alles is coronaproof. De studenten kijken naar voren en luisteren aandachtig naar wat docent Mickel Austin heeft te vertellen. Vlak voor de neus van de docent networkdesigning zijn de tafels leeg. Dat is iets wat in al die jaren onderwijs blijkbaar nooit verandert. 

Als hij klaar is met zijn les zegt Austin dat hij een beetje moet wennen aan zijn nieuwe klaslokaal. Het galmt er nogal, zegt hij. Verder mist hij nog wat zaken. Meteen vraagt Leijssen wat hij nodig heeft, zodat hij zo snel mogelijk van alle gemakken is voorzien. “Die verdieping die we hebben met partijen op het Media Park vinden wij vanuit het MBO echt heel fijn.” Daar is deze samenwerking met Beeld en Geluid wat betreft Hakanson een heel goed voorbeeld van.