Impressie van het plan.
Impressie van het plan. Foto: Woonzorg Nederland

Carolushuisplan opnieuw gekraakt

Terug naar de tekentafel. Dat blijft het advies van omwonenden over de nieuwbouwplan voor het Carolus verzorgingshuis nu de Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) andermaal dit plan naar de prullenbak heeft verwezen. 

Het was alweer de tweede keer dat pandeigenaar Woonzorg Nederland de plannen voor het complex aan de Bosdrift aan CWM presenteerde, nadat deze in november vorig jaar al niet kon instemmen met de ingeslagen weg. Zo miste men destijds bijvoorbeeld ‘een ruimtelijke samenhang’ en ‘had het zorggebouw een veel te zwaar programma’. Met andere woorden: het was dus veel te groot voor de rest van de omgeving. 

Omwonenden, verenigd in buurtplatform Carolus, maken zich al

langere tijd

zorgen over de impact van de nieuwbouwplannen voor het Carolushuis. Zo wil Woonzorg Nederland het huidige complex slopen en daar twee ‘kolossale blokkendozen’ voor terugzetten. Aan de Bosdrift moet een woongebouw met 32 huurappartementen (vier bouwlagen) komen, en daarachter nog eens een verpleegflat (zes bouwlagen) met 104 verpleegeenheden. 

Parkeergarage

De capaciteit die Woonzorg op het terrein wil bewerkstelligen past niet, benadrukken Berto Visser en Saskia Budel namens het buurtplatform nog maar eens. “Om alleen al aan de geldende parkeernormen in Hilversum te kunnen voldoen, zou naast de toevoeging van een ondergrondse parkeergarage al het groen moeten wijken. En dan nog komen ze parkeerplaatsen tekort. Ruimte om naast alle logistieke bewegingen de veiligheid van de toekomstige bewoners te kunnen garanderen is er al helemaal niet.”  

Al eerder

spraken

vertegenwoordigers van het buurtplatform de Hilversumse politiek toe. Los van de nieuwbouwplannen kraken zij de communicatie vanuit Woonzorg Nederland richting de buurt. Een gesprek tussen alle betrokken - Woonzorg, pandgebruiker HilverZorg en de bewoners - met ook daarbij wethouder Floris Voorink leverde eigenlijk niets op.

Recent

zag de wethouder (foto hieronder) nog met eigen ogen waar de bewoners straks tegenaan kijken. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Buurtplatform Carolus

Hoe dit plan überhaupt tot stand kon komen, vraagt het buurtplatform zich af nu het aantal vragen en ook de lijst met bezwaren alleen maar toenemen. “Ineens was er sprake van een vijvertuin tussen het woongebouw en de bergingen”, schrijven Visser en Budel. “De doelgroep voor het woongebouw was eerder al van 55 naar 65-plus gegaan, en zou nu ineens zelfs geschikt zijn voor het verlenen van zware verpleeghuiszorg. Zo is naar aanleiding van één van de bezwaren van het buurtplatform door Woonzorg alsnog getracht het woongebouw om te buigen van een woon- naar een maatschappelijke bestemming.” 

Als het gaat om de grootte van het complex blijft Woonzorg Nederland stellen dat alles past binnen het bestemmingsplan. Voorink bevestigde dat al is de zaak wat dat betreft ‘ingewikkeld’. De conclusie van CWM, een onafhankelijke commissie die het college van burgemeester en wethouders adviseert, is echter duidelijk: negatief. Met de kritiek van november vorig jaar heeft Woonzorg niets of in ieder geval te weinig gedaan. Opnieuw mist de commissie een stedenbouwkundig- en architectonisch concept dat consequent is uitgevoerd en antwoord geeft op de vraag waarom het plan is zoals het is.

‘Zorgen over de ruimtelijke kwaliteit van het semi-openbare binnengebied’

Daarnaast is er geen sprake van ‘ruimtelijke samenhang’ en heeft het zorggebouw (van zes bouwlagen) ‘een veel te zwaar programma’. Het woongebouw doet weliswaar nog een poging zich te verhouden tot de omgeving, maar keert deze zich nu nog meer van de straat af en heeft een weinig aantrekkelijke begane grond. “De commissie maakt zich zorgen over de ruimtelijke kwaliteit van het semi-openbare binnengebied. Hier enkel een landschappelijk ontwerp overheen leggen volstaat niet. Het is noodzakelijk dat er een integraal ontwerp van deze ruimten komt, waarbij architectuur, stedenbouw en landschap er samen voor zorgt dat hier een aantrekkelijk wereld ontstaat.”

Ook met het ondergrondse parkeren, dat is toegevoegd, blijft het terrein een onaantrekkelijke weinig samenhangende ruimte. Van een plein, is geen sprake, stelt CWM. Bovendien is er een overschrijding van het in het bestemmingsplan aangegeven maximale bebouwingspercentage. Dat de gemeente hier ‘coulant mee wil omgaan’, omdat de overschrijding voornamelijk wordt veroorzaakt door noodtrappenhuizen en balkons, maakt het volume van het (zorg)gebouw nog groter, is de conclusie. 

Weg loopt dood

De conclusie is voor het buurtplatform (nogmaals) de bevestiging dat de gemeente het nieuwbouwplan in de prullenbak moet gooien. “De huidige ingeslagen weg loopt dood, en de procedure nog langer verlengen kost iedereen onnodig veel energie. Het advies van het buurtplatform: terug naar de tekentafel, neem het advies van de Welstand als leidraad, blijf binnen het bestemmingsplan en participeer met de buurt.”

Afbeelding