Frank van der Veer brandt donderdagmiddag een kaarsje.
Frank van der Veer brandt donderdagmiddag een kaarsje. Foto: Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Inwoners leven mee met zieke burgervader

Als vrijwillige medewerker binnen de Vituskerk heeft Ineke Maduro donderdagmiddag al heel wat mensen, die burgemeester Pieter Broertjes een hart onder de riem willen steken, mogen verwelkomen. “Dat is hartverwarmend om te zien, het is ook echt een burgervader.”

Eigenlijk was het openstellen van de kerk aan de Emmastraat voor de zieke burgemeester in no-time geregeld, vervolgt de medewerkster. “Dinsdagochtend ontstond het idee en ‘s avonds waren er al genoeg vrijwilligers om bij te springen voor de komende dagen. En zo de burgemeester een hart onder de riem te steken. Tot en met zondag is de kerk hiervoor open. Op die laatste dag wel na de viering.”

Maandag werd bekend dat Broertjes ziek is. Hij heeft een zware infectie en is hiervoor onder behandeling in het ziekenhuis (in Nieuwegein). Er is geen sprake van Covid-19, werd er aan het bericht toegevoegd. Dinsdag bleek het te gaan om encefalitis (hersenontsteking). Het herstel hiervan duurt tenminste twee maanden, waarvan de burgemeester de aankomende twee weken in een ziekenhuis wordt behandeld.  

Niet gevaccineerd

Broertjes’ woordvoerder kan hier verder weinig aan toevoegen. Maar dat de 68-jarige doorgaans zeer actieve en betrokken Broertjes zo lang in het ziekenhuis moet blijven, geeft toch wel aan dat er iets mis is. Geruchten op social media dat de burgemeester de ziekte heeft opgelopen na een vaccinatie tegen corona zijn in ieder geval onjuist. Broertjes is namelijk nog helemaal niet gevaccineerd. Ook had hij geen corona. “Hij is de voorbije tijd vier keer getest vanwege koorts maar telkens was de uitslag negatief”, zegt zijn woordvoerder.

De gemeente heeft via social media flink wat meelevende reacties ontvangen over het toch schokkende nieuws. In een persbericht van de gemeente staat ook dat de familie ‘geroerd’ is door de vele reacties en zichtbare betrokkenheid van bewoners bij de burgemeester. Op verzoek van de familie worden bloemen voor de burgemeester naar de Vituskerk gebracht.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Foto Miché / Bastiaan Miché

Direct voorbij de ingang binnen de toch imposante en donderdag lege kerk komen om de zoveel tijd mensen om hun steun te betuigen. Zij hebben al een kaartje meegenomen of schrijven er ter plaatse één. Anderen branden een kaarsje. Eén van hen is Frank van der Veer, leider van het Soeficentrum in Hilversum. “Ons gebouw staat tegenover het raadhuis dus eigenlijk zijn wij buren”, lacht hij. “Toen wij tachtig jaar bestonden, hebben wij hem uitgenodigd. Hij kon toen niet komen, maar schreef nog wel een handgeschreven briefje. Dat geeft toch aan hoe betrokken de man is.”

‘Ik hoop dat we hem snel weer in het dorp zien lopen’

Van der Veer kwam ook met Broertjes in aanraking tijdens het Festival van Vertrouwen - een initiatief van de Soefi’s, de Humanisten en het Apostolisch Genootschap - waar Broertjes sprak. “En ook bij de Vredeswandeling is hij zeer betrokken. Dan verleent hij altijd alle medewerking. Als je dit bericht dan hoort, is dat zeker schrikken. Die man heeft zich zo enorm ingezet. Is die misschien overwerkt? Het geeft te denken. Dit gun je niemand en juist niet iemand die zo op leeftijd is en aan zijn laatste klus bezig is. Ik hoop dat we hem snel weer in het dorp zien lopen.”

Ook geschrokken van het nieuws is Annemariek Friele. Deze Hilversumse loopt donderdag samen met een vriendin de

Poëzieroute

door Hilversum en de Vituskerk ligt mooi op die route. “Het is een mooi gebaar om de kerk open te stellen om zo te laten zien dat wij meeleven met deze burgervader. Ik bid voor hem dat hij hier doorheen komt. Hilversum heeft mazzel met zo’n goede bestuurder. Hij past echt bij de mediastad.”

Friele weet ook hoe heftig Encefalitis kan zijn. “Deze ziekte loopt in veel gevallen niet goed af. Een collega van mijn man heeft het niet overleefd. Dat Jules Dresmé (de pastoor van de Vituskerk, red.) dit zo organiseert is zo goed. Deze functie moet de kerk hebben.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Foto Miché / Bastiaan Miché

“Heel gruwelijk en ruw”, is de eerste reactie van pastoor Jules Dresmé. Hij heeft verder geen contact met de familie. Dat hoeft ook helemaal niet, geeft hij aan. Broertjes verdient immers van zijn familie ‘alle zorg en aandacht’. Met het openstellen van de kerk hoopt de pastoor dat Broertjes goed door deze periode heen komt. Hij omschrijft de burgervader als ‘mensen-mens’. “En dan wil je wat doen, maar je kunt niet zo veel doen. Maar je voelt je met hem verbonden. En als je als religieuze organisatie iets kan doen, dan is dan bidden en een kaarsje opsteken.”

Inmiddels heeft Dresmé al een flinke verzameling brieven van Hilversummers mogen ontvangen die hij zal doorsturen naar de familie van de burgemeester. Ook zal komende zondag - zegt hij - in heel veel kerken voor Broertjes worden gebeden. En mocht er na zondag nog altijd de behoefte zijn om voor de burgervader in de kerk een kaarsje op te steken? Dresmé: Dan kunnen wij dit verlengen. Het is zeker de moeite waard.”

Voor meer informatie over encefalitis, klik

HIER

.
Afbeelding
Afbeelding