Afbeelding
Foto: Volken de Jong

‘Ik wil een nieuw rieten dak, het is urgent'

Via via is er een nieuwe poging gedaan om de staat van het rieten dak onder de aandacht te brengen van de gemeente en de politiek. Daar is Frank Higler, directeur van Fabritiusschool, heel blij mee. “Het is urgent. Ik heb dit balletje de afgelopen vijf jaar al wel eens laten vallen.”

Waar een cursus gemeentepolitiek al niet goed voor is. Want zo is dit balletje van het rieten dak deze week gaan rollen. Volken de Jong, een betrokken buurtbewoner, zoals Higler de overbuurman noemt, heeft dinsdag tijdens deze workshop voor inwoners zijn kans gegrepen toen hij met lokale politici digitaal in aanraking kwam. De Jong kijkt uit op de school en ergert zich groen en geel aan de staat van het rieten dak. In een mailtje aan de fractie van Hart voor Hilversum en later aan de pers heeft hij zijn zorgen gelijk kenbaar gemaakt. “Geweldig dat hij dit doet”, aldus de schooldirecteur. 

Higler zelf is nu al ruim vijf jaar directeur van de Hilversumse basisschool. Al toen hij aantrad was de staat van het rieten dak niet al te best meer. Het riet zit er op sinds 1986, na de heropening van de basisschool na de brand. Volgens de directeur gaat zo’n rieten dak gemiddeld zo’n dertig jaar mee. Inmiddels 35 jaar verder zit het riet er nog altijd op. Dat de staat van het dak achteruit gaat, is bijvoorbeeld links op de foto van De Jong te zien. Het riet is daar vervangen door mos.

We hebben het redelijk bijgehouden, maar het riet is heel dun geworden

”We hebben het redelijk bijgehouden, maar het riet is heel dun geworden. Het dak is gewoon niet goed meer”, deelt de schooldirecteur mee. “Soms hebben we lekkages. Dat hangt er vanaf hoe de wind staat. Niet dat we bij iedere bui lekkages hebben. Zo is het ook weer niet, maar het baart mij grote zorgen. Verder is het vooral belangrijk wat erbinnen gebeurt”, geeft hij aan. Ofwel: het draait om het onderwijs.

Rijksmonument

De wens is simpel: een nieuw rieten dak. Dat zijn de letterlijke woorden van Higler. De oplossing is blijkbaar minder simpel. Dat komt ook doordat de Fabritiusschool een rijksmonument is. Daar zitten dan altijd meer haken en ogen aan en vaak ook een ander financieel plaatje. Daar zit ‘m dan ook de crux, meent Higler. Via STIP - het overkoepelend orgaan waar de Fabritius onder valt - is de staat van het dak volgens de directeur al menigmaal onder de aandacht gebracht bij de gemeente. Tot nu toe zonder resultaat. Het wordt wel tijd dat er iets gebeurt. De vrees is namelijk er dat het gebouw langzaam, waar de directeur naar eigen zeggen nog altijd mateloos van geniet, verpaupert. 

Uit navraag bij de gemeente blijkt dat het probleem in het raadhuis inderdaad bekend is. Uit de reactie blijkt verder dat de schoolbesturen sinds 2015 zelf verantwoordelijk zijn voor vervanging van de daken. “Maar gezien de bijzondere situatie van het rijksmonument heeft de gemeente aangeboden het schoolbestuur financieel te helpen. Dit is één van de punten uit het Integraal Huisvestingsplan. De gemeente heeft hier veelvuldig contact over met STIP en de Fabritiusschool. Wij zijn zeer bereid om op basis van gemaakte afspraken hieruit te komen”, laat de gemeente weten aan de Gooi en Eembode.