Zoektocht naar originele briefkaart van Joop Schaap

HILVERSUM Een bijzonder en dramatisch verhaal in aanloop naar de meidagen. Nederland herdenkt op 4 en 5 mei voor de 76ste keer het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het kader van de herdenking zijn Eric Zijlstra, de beheerder van Historisch Voetbal Hilversum, auteur Maurice Ramaekers en Hans Swierstra Sr., archivaris van voetbalclub ’t Gooi, op zoek naar een originele briefkaart.

door Philip Detmar

Het gaat om Joop Schaap, een van de Joodse voetballers van ’t Gooi. Hij gooide de briefkaart, gericht aan zijn vriend Herman Knol, uit de trein tijdens zijn deportatie naar Sobibór. Daar werd hij in 1943 door de nazi’s vermoord. Ramaekers heeft dit verhaal van Swierstra eerder opgetekend, maar nog zonder resultaat.
Halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw hield de gemeente in het oude raadhuis - nu Museum Hilversum - een expositie over de Tweede Wereldoorlog. Hans Swierstra, toenmalig secretaris van 't Gooi, leende daarvoor het jubileumboek H.V.V. 't Gooi 40 jaar uit, met daarin verhalen over de oorlogsjaren in Hilversum.
Na afloop haalde Swierstra het boek op, maar hij beek niet zijn eigen boek te hebben opgehaald. Er was een soortgelijk boek uitgeleend. Tijdens het bladeren kwam de secretaris de briefkaart uit 1943 van Joop Schaap tegen, een Joodse speler van 't Gooi. "Ik zit op dit moment in de trein naar Polen en ga door Hilversum. Groet aan alle Gooiers. Tot ziens, Joop Schaap", luidt de tekst aan zijn vriend en ploeggenoot.
Swierstra maakte een kopie van de kaart en gaf het boek via de gemeente terug aan Knol, de rechtmatige eigenaar. Inmiddels realiseert hij zich dat dit een stukje geschiedenis is van 't Gooi en daarom is hij nu op zoek naar de originele briefkaart. Tips of suggesties? Bel 06-49744902.

Lees meer: 'Op weg naar Sobibór'