Veel winkels in de Kerkstraat waren afgelopen winter lange tijd dicht.
Veel winkels in de Kerkstraat waren afgelopen winter lange tijd dicht. Foto: Bastiaan Miché

Geen ruimte in wet voor kwijtschelden ozb

HILVERSUM De gemeente Hilversum probeert door de coronacrisis gedupeerde ondernemers zo veel als kan bij te staan, echter het kwijtschelden van de ozb-belasting is - ook voor deze ondernemers - wettelijk gezien niet mogelijk.

Dat is in het kort het antwoord van het college van burgemeester en wethouders op de noodkreet van MKB Nederland, vier Hilversumse winkelgebieden en de daaropvolgende schriftelijke vragen van de fractie van Hart voor Hilversum. "We kunnen geen specifieke uitzondering maken voor niet-essentiële winkels”, voegt wethouder Karin Walters van Financiën toe.

Ondernemers van de Gijsbrecht van Amstelstraat, winkelcentra Kerkelanden en Seinhorst en de Stichting Centrum Hilversum sloegen in maart alarm nadat bij hen de ozb-aanslag 2021 op de mat viel. Zij vroegen daarom naar de mogelijkheid voor kwijtschelding van deze belasting. "Sinds 15 december is er sprake van een harde lockdown en worden deze winkels hard geraakt in hun bestaansrecht”, schreven de vier vertegenwoordigers van de betreffende winkelgebieden destijds aan de gemeente.
Voor Hart voor Hilversum was de noodkreet reden om het college te vragen de ozb kwijt te schelden. Het antwoord is nu echter dat het kwijtschelden van ozb-belasting wettelijk gezien ‘helaas' niet mogelijk is voor ondernemers. "Als gemeente begrijpen we dat veel ondernemers het in deze tijd heel zwaar hebben en moeite om het hoofd boven water te houden”, schrijft het college aan de vier winkelgebieden. "Het college probeert waar het kan met maatregelen te komen om deze ondernemers te ondersteunen.”
De uitleg van het college is dat de ozb een algemene belasting is waartegenover geen specifieke gemeentelijke diensten staan. Bovendien is het een objectieve belasting en spelen persoonlijke omstandigheden van de belastingplichtige (zoals leeftijd, aantal kinderen en inkomen) - in tegenstelling tot subjectieve belastingen - geen rol.
De belasting wordt altijd voor iedereen op gelijke wijze vastgesteld en is meestal een percentage van een bepaalde waarde. "Het is voor ons niet mogelijk om hier van af te wijken."